Hosszas magyarázkodásba kezdett az Európai Parlamentbe tartó jobbikos Gyöngyösi Márton, miután a közleményében a Mazsihisz személyét nevezte meg a Jobbikhoz való közeledésük legfőbb akadályának, zsidólistázós kijelentése miatt. A jobbikos politikus üzent: továbbra sem hajlandó lemondani parlamenti mandátumáról egy „rosszul megfogalmazott” felszólalás miatt. 

„Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára” – ezekkel a félreérthetetlen szavakkal vázolta a gázai konfliktussal kapcsolatos elképzelését Gyöngyösi Márton, a Jobbik külpolitikai szakértője. A 2012-es felszólalásból hatalmas botrány lett, hazai és nemzetközi zsidó szervezetek, magyar pártok, közéleti szereplők hangosan tiltakoztak ellene – eredménytelenül. Ugyanis a politikus ma is tagja a magyar parlamentnek, sőt, karrierje felfelé ívelt a Jobbikon belül, a legutóbbi tisztújításon elnökhelyettessé választották. A múltat azonban nehéz eltörölni, így a mai napig sorra hullanak ki a csontvázak a párt szekrényéből. Gyöngyösi sem úszta meg, hogy náci ügyei ismét az érdeklődés középpontjába kerüljenek, aminek következtében kénytelen volt magyarázkodni.

Gyöngyösi továbbra sem mond le a zsidólistázás miatt, inkább magyarázkodik 

A politikus terjedelmes Facebook-posztban igyekezett megmagyarázni, miért tagja ma is a magyar Országgyűlésnek. Annyi biztos, írásában négyszer a szerencsétlen, egyszer a rosszul megfogalmazott, és egyszer a rossz emlékű jelzőt használta korábbi felszólalására. Ez így nézett ki a Jobbik elnökhelyettesének tollából:

  • szerencsétlen és rossz kijelentéseket,
  • rossz megfogalmazásért,
  • szerencsétlen felszólalás,
  • egykori rossz emlékű hozzászólásom,
  • szerencsétlen felszólalásomból.

Gyöngyösi szerint nemcsak azért nem volt különösebben nagy ügy felvetni a zsidó képviselők listázását, mert szerencsétlenül fejezte ki magát, meg rosszul is fogalmazott, meg rossz emlékű is,  hanem azért sem, mert 

nem a származásról, hanem csupán a kettős állampolgárságról beszélt.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője, elnökhelyetteseForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezzel a bombabiztos érvvel a háta mögött Gyöngyösi elkezdte sorolni, hogy a Jobbik milyen komoly változásokon ment keresztül. Egészen elképesztő dolgok derültek ki a náci botránysorozatba keveredett pártról, például az, hogy képesek voltak erőfeszítéseket tenni és változni. Ezt Ronald S. Lauder, a Világkongreszus elnöke és a Mazsihisz valemelyest másképp látja, de ez nem tántorította el Gyöngyösit, hogy tovább sorolja a Jobbik érdemeit. A politikus arról is beszámolt, hogy a Jobbikban komoly következményei vannak a zsidózásnak, felhozta Szávay István példáját, aki zsidónőverős megnyilvánulása után kisebb időhúzás után valóban lemondott parlamenti mandátumáról. Csakhogy elfelejtette megemlíteni, hogy a párt első két emberének, neki és Sneider Tamásnak az égadta világon semmi baja nem történt, miután antiszemita kijelentéseket tettek. Portálunk részletes elemzésben vette sorra, hogyan alakult a zsidóellenes politikusok karrierje a Jobbikban, és arra jutottunk, nemhogy kivágták volna őket, egyre jobb pozíciókba kerültek. „Én levontam a tanulságot egykori szerencsétlen felszólalásomból, és elnézést kértem érte” – írta befejezésül a politikus, amiből az világlik ki, hogy 

továbbra sem fordult meg a fejében, hogy visszaadja parlamenti mandátumát.

Feltehetően a jobbikos politikus a Mazsihisz hétfői közleményére reagált, ugyanis a zsidó szervezet leszögezte, azért nem működnek együtt a Jobbikkal, mert a zsidólistázós továbbra is a Jobbik-frakció tagja. Az is közrejátszhatott szerdai posztjának megírásában, hogy a Jobbik EP-lista-vezetőjeként Brüsszelbe tart, ahol minden bizonnyal nem fogadják tárt karokkal az olyan politikusokat, akik korábban zsidó képviselőket listáztak volna.