Halálra kínoztak egy törékeny, nyíregyházi nőt

Vágólapra másolva!
2007-ben K. Zs. a feleségével együtt a lakásába fogadott egy testileg és szellemileg fejletlen fiatal nőt. Áldozatuk mindössze 40 kilót nyomott, és szorongásos személyiségzavarban szenvedett. Mivel az átlagnál alacsonyabb intelligenciával születetett, naiv és befolyásolható is volt. Szállásadói visszaéltek az állapotával, kihasználták és naphosszat kínozták. Az asszony ebbe halt bele. 
Vágólapra másolva!

A házaspár borzasztó szenvedéseknek tette ki az asszonyt, akinek télen egy fűtetlen mellékhelyiségben egy matracon kellett aludnia. Gyakran az ájulásig ütötték, 2013 januárjában többször annyira megverték, hogy

a nő egyszer még az eszméletét is elvesztette.

Nem tehetett vallomást

A kihűlés és a sérülések miatt életveszélyes állapotban vitték kórházba. Egy hónappal később az asszony még mindig a kórházban feküdt, amikor felkeresték a házaspár ismerősei, rokonai.

Megtiltották neki, hogy a rendőrökkel beszéljen arról, mit tett vele a pár, és arra kényszerítették, hogy levelet írjon az ügyészségnek, amiben az állt, nem tudja, kik bántották.

Eldurvult a helyzet

Amikor az asszony egy hónappal később visszatért a nyíregyházi lakásba, már azok is ott laktak, akik a kórházban beszéltek vele. A helyzet eldurvult.

Akkor már rendszeresen, ököllel és botokkal is ütötték, rugdosták az asszonyt arra hivatkozva, hogy nem végzi rendesen a ház körüli munkát.

Emellett a lakók úgy képzelték, az asszony nem engedelmeskedett nekik, és elmondta a rendőröknek, hogy kik bántották. A házban akkor már rendszeren megfordult a pár egy másik ismerőse is, aki többször szemtanúja volt annak, hogy kínozzák az asszonyt, mégsem tett semmit azért, hogy megmentse. Arra is megpróbálták rávenni, hogy a rendőröknek mindig azt mondja, amit ők szeretnének hallani.

- mondta Fórizs Ildikó a Debreceni Ítélőtábla szóvivője a SZON-nak.

Megszületett az ítélet

2018 márciusában a Nyíregyházi Törvényszéken első fokon ítéletet hoztak az asszony meggyilkolásának ügyében. A férfit, K. Zs.-t, mint elsőrendű vádlottat,

társtettesként elkövetett testi sértés és kiskorú veszélyeztetése miatt 7 év börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélték. Feleségét pedig, a másodrendű vádlott K. Zs-nét szintén társtettesként elkövetett testi sértés és kiskorú veszélyeztetése miatt 8 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra.

Mellettük K. A. harmadrendű vádlott társtettesként, folytatólagosan elkövetett testi sértés, társtettesként, folytatólagosan elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban és kiskorú veszélyeztetése miatt 4 év börtönt és 4 év közügyektől eltiltást kapott, és szülői felügyeleti jogát is megszüntették. H. Zs. hatodrendű vádlottat pedig társtettesként folytatólagosan elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban miatt másfél év börtönre ítélték, 3 év próbaidőre felfüggesztve.

A hat vádlottból négyen felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

A Debreceni Ítélőtábla február 14-én tárgyalja másodfokon az ügyet.