Gyurcsányék kétségbeesetten védik a Jobbikot, bármit is csinálnak Sneiderék

Vadai Ágnes
Budapest, 2015. január 22. Vadai Ágnes, a Demokratikus koalíció alelnöke sajtótájékoztatót tart pártja ételosztásán Budapesten, a Blaha Lujza téren 2015. január 22-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc pártjának politikusai vállvetve védték meg a botrányt botrányra halmozó Jobbikot legújabb botrányuk kapcsán is: Vadai az ATV-s Fialával is hajlandó volt összeveszni értük, Arató Gergely pedig oda jutott, hogy nem hitte el, amit hallott. Úgy látszik, már semmi sem tántoríthatja el a DK-t attól, hogy összeálljon az antiszemita Jobbikkal.
Vágólapra másolva!

Szerdán adtunk róla hírt, hogy újabb roppant kellemetlen anyag látott napvilágot a Jobbikról. Először a Magyar Nemzet hasábjain jelent meg ennek a szöveges kivonata, majd a Hír TV híradójában bemutatták azt a hangfelvételt, amelyen a párt vezető politikusai egymást túllicitálva becsmérelték a nyugdíjasokat. Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselőn és Silhavy Mátén, a jobbikos pártmédia egyik vezetőjén kívül Vona Gábor jelenlegi asszisztensnője is hallható volt a felvételen. Normális dolognak lehetne tekinteni, ha egy ilyen kellemetlen ügy felbukkanásakor egy másik párt politikusa kritikával illeti az idős embereken gúnyolódó alakulatot, azonban a Demokratikus Koalíciónál már jó ideje nem így mennek a dolgok.

Megérkezett a DK-s felmentő sereg

Gréczy Zsolt szerdán mindenkit megelőzve sietett leszögezni, hogy ugyan nem tetszenek neki a felvételen elhangzott mondatok, de mivel más pártoknak is voltak már kellemetlen ügyei, így ezzel sincs különösebb probléma. A pártkommunikátort még aznap Vadai Ágnes követte, aki az ATV élő adásában hajlandó volt összeveszni beszélgetőtársaival a Jobbik miatt. "A Demokratikus Koalíció álláspontja nagyon világos. Együttműködés csak olyan szervezetekkel, pártokkal és személyekkel lehet, amelyek elfogadják, hogy az Orbán utáni világ egymás tiszteletére, az emberi méltóságra és a demokráciára épül. Ez az irány" - indított nagy határozottan a DK-s képviselő, hogy aztán hozzátegye, az, hogy a Jobbik feláll mellénk a színpadra, az azt jelenti, hogy ők elfogadják ezeket a szabályokat.

Ezen még Fiala János, a televíziócsatorna műsorvezetője is kiakadt, azt mondta, hogy a zsidók listázása olyan politikai racionalitást jelenít meg, amitől elborzad. A tévés ezután kifejtette, érti, hogy le kell győzni a Fideszt, és emiatt egyes jobbikos képviselők azt mondják, hogy az ördöggel is szövetséget kell kötni, „erre pedig megjelenik Gyurcsány, ördögként".

  • A mondaton azonnal megsértődő Vadai erre közbevágott: „Ezt be lehet fejezni, őszintén szólva".
  • Fiala: „Mármint mit lehet befejezni?"
  • Vadai: „Hát ezt a gyurcsányozást."
  • Fiala odavágta Vadainak: hogyha Gyurcsánynak valami nem tetszik, akkor majd úgyis felhívja a műsor után.
  • Vadai erre rácsodálkozott: „Mégis miért hívná fel magát Gyurcsány a műsor után?"
  • Fiala szerint azért, mert Gyurcsány eddig is felhívta, ha valami nem tetszett neki. Hangsúlyozta továbbá, hogy ő, mint zsidó származású ember, a Jobbikból nem kér.

Vadai menthetetlenül belejött a Jobbik-mentegetésbe, és a beszélgetés végén még elsütötte, hogy Fiala hallgassa meg Heller Ágnes véleményét is.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője nyíltan kiállt a botrányt botrányra halmozó Jobbik mellett Forrás: MTI/Marjai János

A csütörtöki nap viszont már Arató Gergelyé volt, aki sajtótájékozatóján lényegében arról beszélt, hogy nincs különösebb baj azzal, hogy jobbikos vezetők idős embereken gúnyolódtak, hiszen a Jobbik perre fogja vinni az ügyet. A DK-s politikus arra a kérdésre, miszerint ezek után együtt tudnak-e működni a Jobbikkal, szóról szóra elmondta a pártközpontban legyártott kommunikációs panelt, miszerint az önkormányzati választáson meg kell találni egy olyan személyt, aki helyben kihívója lehet a Fidesz jelöltjének. A következő kérdésre, hogy akkor nem tartja hitelesnek a hanganyagot, Arató azt válaszolta, hogy majd a per tisztázza mi a valóság.

Amúgy ezek a gondolatok hangzottak el, amelyek Arató szerint nem teljesen egyértelműek:

  • a far-hát kommandó, ezek nagyrészt nyugdíjasok, otthon ülnek, és várják azt, hogy jöjjön valami;
  • bedobod nekik a tartalmat, megírod, hogy »Jaj a rohadék, már megint mit mondott! Mondjátok meg ti is jól!«, és akkor odamennek, és ráírogatnak;
  • "a troll az viszonylag kevés, ezek tényleg élő hülye nyugdíjasok, akik ott ülnek, és egész nap ezt várják, hogy mikor tud..."