Szijjártó: nagyon nehéz az előrehaladás a közel-keleti békefolyamatban

2019.02.14. 13:42

Kiderült, hogy nagyon nehéz az előrehaladás a közel-keleti békefolyamatban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek csütörtökön Varsóban, ahol részt vesz a közel-keleti helyzetről szóló nemzetközi konferencián.

A szíriai események továbbra sem a megoldás irányában mutatnak, a jemeni események is újabb kihívásokat rejtegetnek Európa számára - nyilatkozta Varsóban Szijjártó Péter.

Rámutatott: a Közel-Keleten 30-35 millió olyan ember él, aki bármikor döntést hozhat arról, hogy megindul Európa irányában. Vagy belső menekültként élnek már évek óta, vagy napi szinten humanitárius segítségre szorulnak, vagy már most úton vannak a saját országukból a jobb vagy könnyebb élet reményében - közölte a miniszter.

Nekünk az az érdekünk, hogy a közel-keleti konfliktusok megoldására irányuló kezdeményezések minél előbb sikerrel végződjenek, hiszen ez jókora migrációs nyomást vehet le Európa válláról - mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter beszélget a Közel-Keletről szóló kétnapos nemzetközi konferencián Varsóban 2019. február 14-én.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó szerint az elmúlt évek tapasztalatai világosan megmutatták, hogy akármi történik a Közel-Keleten, annak azonnali, nagyon komoly biztonsági hatása van Európára, ezen belül Közép-Európára is.
Azzal kell számolnunk, hogy amíg ezek a konfliktusok nem oldódnak meg, nem szűnik meg a migrációs nyomás sem. Mivel ez a nyomás általában a nyugat-balkáni irányban nyilvánul meg, a lehető leghatározottabban fenn kell tartani a biztonsági és a határvédelmi intézkedéseinket - fűzte hozzá a külügyminiszter.

A konferencia legjelentősebb témájának Szijjártó Péter Izrael és az esetleges kétállami megoldás kérdését nevezte. Elmondta: a plenáris ülésen felszólalva elutasította az olyan szigorító intézkedéseket, amelyek "bár lehet, hogy jól hangzanak a nemzetközi életben, semmilyen megoldáshoz nem visznek közelebb, viszont konfliktusokat tudnak generálni".

Ezért Magyarország nem támogatja az Izraellel szembeni gazdasági, kereskedelmi típusú megszorító intézkedéseket - mondta. Felidézte: Magyarország az ilyen intézkedéseket nem is alkalmazta, hiába adott ki ilyen típusú ajánlásokat az Európai Bizottság.

A konferencián felszólalva Szijjártó Péter világossá tette: a közép-európai országok azt várják el az ENSZ-től és intézményeitől, hogy tisztességes, kiegyensúlyozott és nem elfogult megközelítést alkalmazzanak Izraellel szemben.

A visegrádi országok ebben élen járnak, és a jövő héten sor kerül a V4 miniszterelnökeinek csúcstalálkozójára az izraeli kormányfővel, Benjámin Netanjahuval - tette hozzá.
Szijjártó Péter - utalva az amerikai elnöki tanácsadó, Jared Kushner által bemutatott palesztin-izraeli rendezési tervre - reményének adott hangot, hogy sikerrel jár majd az amerikai erőfeszítés.
Magyarország "nagyra becsüli az amerikai közvetítési kísérleteket, minden egyes olyan kezdeményezést, amely közelebb vihet minket a megoldáshoz" - tette hozzá.