Együtt kezdenek új életet a gyereküket halálra éheztető gyöngyösi szülők

2019.02.15. 15:25

Fél év alatt testsúlyának a felét elvesztette az a másfél éves kislány, akit 2016 májusában éhen halt, mert anyja nem etette. A szülőket korábban már elítélték első fokon: az anyát 18 évre, az apát pedig 15-re. Az ügyüket tegnap tárgyalták a Debreceni Ítélőtáblán.

A másfél éves csecsemő mindössze 3,4 kilogramm volt, amikor 2016 májusában gyakorlatilag éhen halt. Súlya egy újszülött súlyának felelt meg. Családja jó körülmények között élt egy gyöngyösi társasházban, tele volt a hűtőszekrényük, amelyben halomban állt a tápszeres doboz,

a nő mégsem adott enni a kislányának.

A szülők autójaForrás: Dudás Szabolcs/Origo

A kisbabát a halála előtt fél éve látta utoljára orvos, akkor 7 kilogrammot nyomott. Mint kiderült, szülei sem a kötelező orvosi vizsgálatra nem vitték el, sem a védőnővel nem tartották a kapcsolatot. A gyerek reggel halt meg, de a szülők csak délután hívtak mentőt hozzá. Nem sokkal később előzetes letartóztatásba helyezték mindkettőjüket.

2017-ben első fokon az anyát 18 évre, férjét pedig 15 évre ítélte a bíróság kétszeresen minősített gyilkosság vádjában.

Akkor az ügyész a férfi büntetésének súlyosbításáért, míg az ügyvédeik enyhítésért fellebbeztek.

A gondatlan szülők tárgyalása tegnap folytatódott a Debreceni Ítélőtáblán másodfokon. Az apa arról beszélt, hogy neki meg sem fordult a fejében, hogy a nő nem eteti, nem látja el megfelelően a gyereket.
Az ő tudatában nem volt benne, hogy a kislánya veszélyeztetett helyzetben van, hiszen volt már otthon egy egészséges kislányuk, aki ugyanilyen sovány volt, de kinőtte. Abban a hiszemben ment el reggelente otthonról, hogy a felesége ellátja a gyermeket"– mondta a férfi ügyvédje, Magyar György a Borsnak.

Ebben a házban halt meg a kislányForrás: Dudás Szabolcs/Origo

Az ügyészség tegnap az apa ítéletének súlyosbítását kérte, míg ügyvédje szerint K. Gusztáv esetében csupán gondatlanságról van szó, ezért enyhítését fellebbezett.

A szülők arra számítanak, hogy mindkettőjüket kiengedik a börtönből, és új életet kezdhetnek, közösen nevelve kislányukat, Kincsőt.
Ügyük tárgyalását február 20-án folytatják, akkor ítélet születhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK