Karácsony Gergelynek a zsidók listázását mentegető kijelentése után most nem az a kérdés, hogy bocsánatot kért vagy sem, hanem az a kérdés, hogy megvan-e az az erkölcsi alap, hogy együtt induljanak egy választáson vagy nincs - mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija az Echo TV G. Fodor Gábor által vezetett, A nyolcas című műsorában. A vasárnap este adásba kerülő műsor előzetesét a 888.hu szemlézte.

A nyolcasban Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija úgy vélte, hogy sajnálatos módon a Jobbik egy náci eszméket követő politikai párt.

Köves SlomóFotó: Bielik István - Origo

"Ha valami úgy hápog, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa és általában úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az egy kacsa" - fűzte hozzá az EMIH vezető rabbija azzal kapcsolatban, hogy a magyar balliberális sajtó abszurd módon elbagatellizálja és mentegeti a Jobbik egyértelműen antiszemita megnyilvánulásait.Köves Slomó véleménye alapján döbbenetes az, ahogy a Jobbik antiszemitizmusát most mentegetni akarók egy 180 fokos fordulattal szembemennek mindazzal, ami a magyar közélet meghatározó álláspontja volt a náci eszmék vonatkozásában az elmúlt harminc esztendőben.

A Jobbikkal való politikai együttműködéssel összefüggésben pedig az EMIH vezetője úgy vélte, hogy azt érthetetlennek tartja, mert nem tudja elképzelni, hogy demokratikus eszméket valló pártok miként tudnának egy győzelem esetén együtt kormányozni a náci karlendítéseket magukénak valló párttal. A vezető rabbi szerint ráadásul a szélsőséges Jobbikkal való politikai együttműködésnek van egy olyan veszélyes, ám lehetséges következménye is, hogy ez azt sugallja, mintha a náci karlendítéses nézetek nem is lennének annyira veszélyesek, és azok voltaképpen elfogadhatók.

A nyolcas műsorban folytatott beszélgetésben szóba került Karácsony Gergelynek a zsidók listázásával kapcsolatban tett nyilatkozata és az ezt követő bocsánatkérése is.Köves Slomó ezzel összefüggésben úgy vélte, hogy a zsidók listázása ügyében nem lehet felkészülés kérdése az, hogy elfogadhatónak tartja-e valaki azt vagy sem.

A rabbi véleménye alapján az interjúban elhangzottakon és Karácsony Gergelynek az ezután elmondott bocsánatkérésein túlmutatóan az igazi kérdés az az, hogy mi lesz ezek után a sorsa a balliberális ellenzéki pártok és a Jobbik között tervezett választási szövetségnek."Nem az a kérdés, hogy bocsánatot kért vagy sem, hanem az a kérdés, hogy megvan-e az az erkölcsi alap, hogy együtt induljanak egy választáson, vagy nincs – mondta az EMIH vezetője, aki szerint csak a vak nem látja, hogy nincs meg ehhez az erkölcsi alap, hiszen a Jobbik az egész létét egy rasszista ideológiára építette fel.Köves Slomó beszélt arról is: különösen érthetetlennek tartja, hogy az elmúlt időszakban a demonstrációkon egymás mellett lengtek az árpádsávos és a DK-s zászlók annak a jeleként, hogy az a baloldal, ami hosszú éveken át azzal támadta - egyébként igaztalanul - a Fideszt, hogy az össze akar fogni a szélsőjobboldali Jobbikkal, most ő maga akar összefogni a szélsőséges párttal.

Ezzel pedig a baloldal lejáratja mindazt, amit az elmúlt harminc évben a szélsőségekkel összefüggésben képviselt.A teljes 45 perces beszélgetés vasárnap este 19 óra 10 perckor lesz látható az Echo TV A nyolcas című műsorában.