Ennyi támogatást sehol a világon nem kap egy fiatal pár

2019.02.15. 10:34

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a családvédelmi akciótervről, arról, hogy miért érdemes a fiataloknak gyermeket vállalni.

Az államtitkár a miniszterelnöki évértékelőn elhangzott családvédelmi intézkedések kapcsán elmondta, a mostani kormány ösztönzőket alkalmaz azért, hogy minél több gyermek születhessen, nyugodt családi körülmények között. A mostani családpolitika alapját az adja, hogy a mai fiatalok is családcentrikusak, a magyarok alapvetően családban képzelik el az életüket. A fiatalok is alapvetően házasságot szeretnének kötni, gyermekeket szeretnének vállalni, a kormánynak, a politikának ebben kell segíteni őket. Mindezt azonban úgy szeretnék elérni, hogy nem él a kormányzat tiltó eszközökkel, nem szankcionálnak, hanem egyszerűen segíteni szeretnék a fiatalokat a családalapításban.

Az államtitkár beszélt arról is, komoly problémát jelent, hogy nagyon sok olyan pár van, akik meddőségi gonddal küzdenek, ma már minden hetedik párnál megtalálható ez. Mindez sok mindennel összefügg, így azzal is, hogy kitolódott a gyermekvállalás időpontja is, hiszen ma átrendeződött az élet menete, sokan először építenek karriert, csak utána jutnak el odáig, hogy egy komoly párkapcsolat esetén a gyermekvállaláson gondolkodjanak és ez okozhat meddőségi problémákat. A kormány nekik is igyekszik segíteni, történtek már előrelépések, de azt nem lehet mondani, hogy nincs több teendő – tette hozzá Novák Katalin. Az eddigi lépések közül a lombikprogramok finanszírozásának megemelését, a gyógyszerek állami finanszírozásának a megemelését, a kapacitások bővítését emelte ki a politikus, de mint hozzátette, még van sok feladat ezen a területen.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.