Ismét álhírt gyártott az Index a Magyar Tudományos Akadémia kapcsán

2019.02.18. 16:53

A legfrissebben felfújt kampánylufi a balliberális fake news portálon, hogy az Indexen vagyonelkobzásként próbálja láttatni a kizárólag a kutatás-fejlesztési rendszer hatékonyabbá tételére irányuló törekvéseket. A Corvinus új modellre való átállítását hivatkozza meg, mit sem törődve azzal, hogy az állam ott sem elvesz, hanem épp jelentős vagyont ad át az egyetem fenntartható működéséhez.

Az álhírt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Kommunikációs Főosztálya közleményben cáfolta meg.

Magyarország a nemzetközi rangsorok szerint ma még jelentősen elmarad az innovációs teljesítményben a vezető európai országoktól – közölték.

Az akadémiai kutatóintézetek elmúlt években beadott szabadalmainak száma elenyésző, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól. A bővülő források hatékonyabb és eredményesebb felhasználása érdekében ideje áttérni a teljesítményalapú finanszírozásra.

A kormány többször megerősített elvárása szerint az átalakítás során nem sérülhet a tudományos kutatás szabadsága.Külön kihangsúlyozták, hogy a folyamat semmilyen módon nem érinti az MTA köztestületét, annak működését és finanszírozását.

Az új működési elvek lefektetéséről már megkezdődött, és a napokban tovább folytatódik a konstruktív párbeszéd az érintett felek között. Senki által nem vitatott, közös cél, hogy Magyarország európai szinten is élen járó kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményt nyújtson a kiemelt gazdasági területeken.

A hazai kutatás-fejlesztés és benne a Magyar Tudományos Akadémia ügyét kampánylufivá silányítók számára azonban sajnálatos módon fontosabb az újabb és újabb negatív hangulatkeltés, mint a valós tényeken alapuló tájékoztatás – zárta közleményét az ITM.