Több tízmilliót gyűjtöttek a kollégiumtűzben meghalt férfi családjának

2019.02.20. 13:11

Harminchét és fél millió forint adomány érkezett a januári Ráday utcai kollégiumtűzben meghalt férfi családjának támogatására.

Közleményt adott ki a Magyarországi Református Egyház kommunikációs szolgálata, amelyben arról írnak, hogy a szervezet mennyi pénzt utalt át a Ráday Református Felsőoktatási Kollégiumban meghalt férfi özvegyének.

Ahogy az Origo is megírta, január közepén három fiatal gyújtogatott Budapesten, a IX. kerületi Markusovszky téren, a Ráday Református Felsőoktatási Kollégium térre eső részén.

Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23.Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A kollégium lángra kapott, és szinte teljesen kiégett.

Az épület második emeletén az egyik vendégszobában tartózkodó 46 éves férfi meghalt a tűzben, mindenki más épségben elhagyta a kollégiumot.Az áldozat családjának a református egyház még a temetés előtt 3 millió forint gyorssegélyt utalt át.

Ezután az MRE gyűjtést hirdetett a férfi özvegyének és négy gyermekének támogatására - olvasható a közleményben.

A felhívásra reagálva az ország több száz médiuma, országos és helyi televíziók, rádiók, internetes portálok, valamint a református egyház minden médiuma és közösségi oldala adakozásra buzdított, több millió emberhez eljuttatva a hírt.

Február 20-ig 37 555 320 forint érkezett az erre a célra elkülönített számlára. "Jó szándékú közösségek és emberek ezrei adakoztak, köztük különböző felekezetek, református gyülekezetek és református egyházi vezetők" - közölték.

Az épületben a becslések szerint milliárdos kár keletkezett, és 165 diák maradt otthon nélkül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK