A brüsszeli bürokrácia le akarja tagadni a bevándorláspárti terveket

Vágólapra másolva!
A brüsszeli bürokrácia le akarja tagadni a bevándorláspárti terveket, az Európai Parlament és az Európai Bizottság korábbi döntései és állásfoglalásai azonban lebuktatják őket - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár szerint

ezek a tervek mind egy irányba mutatnak: fokoznák a bevándorlást Európába.

Ez alapjaiban veszélyezteti Magyarország biztonságát, ezért döntött úgy a kormány, hogy széleskörű tájékoztatást ad - fejtette ki.

Dömötör Csaba a kormány nevében

arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hozza nyilvánosságra Soros György brüsszeli biztosokkal folytatott találkozóinak jegyzőkönyveit, és adjon tájékoztatást arról, milyen döntések születtek ezeken az egyeztetéseken.

- indokolta a kérést.

A kormány tájékoztató kampányával kapcsolatos európai bizottsági véleményre reagálva az államtitkár hangsúlyozta: hiába próbálják letagadni, az Európai Parlament (EP) 2017 novemberében megszavazta a betelepítési kvótát. Állandó és kötelező elosztást akarnak, és ha valaki ebben nem vesz részt, akkor büntetéseket akarnak, ezt nem vonták vissza, életbe akarják léptetni - hangsúlyozta Dömötör Csaba, felhívva a figyelmet arra, hogy az erre vonatkozó előterjesztés az EP honlapján is szerepel.

Az államtitkár kifejtette: bár az Európai Bizottság "egy látványosnak szánt grafikán" tagadta, hogy lenne bármilyen terve a migránsvízumok bevezetésére, azonban az EP tavaly december 11-én szavazott erről, és arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy idén márciusig dolgozza ki a programot, "mert sürgős". Dömötör Csaba szerint ezt a javaslatot "humanitárius köntösbe bújtatják", de a lényeg ugyanaz: az új eljárás bevándorlók milliói számára nyújtana biankó meghívót.

A "migránskártyákkal" kapcsolatban kiemelte: egy friss kimutatás szerint csak januárban 63 ezer bevándorló kapott ilyen kártyára pénzbeli utalást, ezt a programot pedig az Európai Bizottság pénzeli.
Emlékeztetett arra, hogy az EP idén január 17-én döntött arról, hogy jelentősen emeljék a politikai aktivistacsoportok támogatását, és 1,8 milliárd eurót, azaz 570 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetnének nekik. Dömötör Csaba szerint a tapasztalatok alapján az ilyen forrásokat rendre azok a szervezetek kapják, akik támogatják a bevándorlást, és támadják a nemzeti jogköröket védő kormányokat.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az Európai Bizottság 2018 májusában azt szorgalmazta, hogy úgy alakítsák át a kohéziós politikát 2021 és 2027 között, hogy a korábbihoz képest több pénzt kapjanak a bevándorlókat befogadó országok, míg a migrációt elutasítók kevesebbet.

Emellett - folytatta - a brüsszeli bizottság a határvédelmi jogokat is át akarja alakítani, és a nemzetállami jogkörök rovására akarja megerősíteni a Frontexet, amivel kapcsolatban a német kancellár is megerősítette, hogy a terv a nemzeti hatáskörök részleges feladásával jár.

Dömötör Csaba egy tavaly szeptemberben megjelent bizottsági állásfoglalást is idézett, amelyben szerepel, hogy a tagállamok indítsanak kísérleti projekteket afrikai országokkal a bevándorló munkavállalók számára. Az anyag címe, "A legális migrációs lehetőségek bővítése" is rendkívül sokatmondó, és jól jellemzi a brüsszeli hozzáállást: bővíteni akarják a migrációt, nem pedig megállítani - jelentette ki.

Hangsúlyozta:

ezek a javaslatok és döntések szinte teljesen egybevágnak azzal, ami Soros György állásfoglalásaiban szerepelt, hiszen ő is kötelező kvótát és évente egymillió bevándorló befogadását javasolta, valamint arra hívta fel a politikai aktivista csoportokat, hogy legyenek a bevándorlás szponzorai.

Dömötör Csaba arra a felvetésre, hogy Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke elítélte a magyar kormány újabb tájékoztató kampányát, azt válaszolta: tisztelik Joseph Dault, akit személyesen is nagyon nagyra tart, de ebben az ügyben nincsenek egy véleményen.

- jelentette ki. Hozzátette: azt szeretnék, ha a Néppárt markánsabb irányt venne, és "kisebb lenne a megfelelési kényszer a baloldal irányába".

Az államtitkárt kérdezték a jobbikos Jakab Péterről előkerült felvételekről. Dömötör Csaba úgy reagált: mindenkinek vállalnia kell a felelősséget a saját szavaiért, és felvetette, vajon a baloldal vállalhatónak tartja-e az együttműködést a Jobbikkal.

Az államtitkárt arról is kérdezték, mit szól ahhoz, hogy a párbeszédes Karácsony Gergely egy Facebook-bejegyzésben, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes pedig egy feliratban vétett helyesírási hibát. Dömötör Csaba "sok sikert kívánt az ellenzéki pártoknak a magyar nyelvtannal folytatott hősies küzdelmükhöz".