Elutasították a köztévénél botrányt okozó ellenzéki képviselők panaszát

Tüntetés az MTVA-székháznál, 2018.12.17.
Budapest, 2018. december 17. Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő átmászik a kerítésen az MTVA Kunigunda utcai székházának területére 2018. december 17-én. A területről Molnár Zsolt MSZP-s (b, elöl) és Gréczy Zsolt DK-s országgyűlési képviselő segít neki. Jobbra Nyakó István szocialista politikus. Ellenzéki képviselők az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstrálnak az MTVA székháza előtt és élő adásban szeretnék elmondani nyilatkozatukat. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Legfőbb Ügyészség a hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt az országgyűlési képviselők jogi képviselői által bejelentett panaszokat elutasította - olvasható az ügyészség szerdai közleményében. Korábban a Központi Nyomozó Főügyészség is hasonlóan tett, így került a legfőbb ügyészi szervezethez az ügy.
Vágólapra másolva!

Emlékezetes, december végén egyes ellenzéki képviselők az MTVA kunigundai székházában szerkesztőket zaklatva szerették volna elérni, hogy olvassák be követeléseiket. Az akció hamar lecsengett, azonban a kormányellenes politikusok úgy látták, a köztelevízió biztonsági emberei erőszakot alkalmaztak velük szemben, ezért a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordultak. Az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt tett feljelentésük azonban elutasításra került. Az elutasító határozat ellen a feljelentő ellenzéki politikusok panasszal éltek, és kérték a büntetőeljárás lefolytatását, így került az ügy a Legfőbb Ügyészséghez, akik a panaszokban foglaltakat alaptalannak találták, és azokat a következő indokokkal elutasították.

  1. A panasz alapján felmerül annak a kérdése, hogy az országgyűlési képviselők az MTVA-székháznál hivatalos személyként jártak-e el.
  2. Az országgyűlési képviselők a biztonsági őrség tájékoztatása, figyelmeztetése és egyértelmű tiltása ellenére megpróbáltak bejutni az MTVA-székház szerkesztőségeibe, az élő adást készítő stúdióba, a vezérlőkbe, amellyel az élő adást zavarták volna, a közérdekű üzem rendeltetésszerű működését akadályozták, illetve veszélyeztették volna.
  3. A képviselők állításával szemben, nem tekinthető jogtalannak, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az MTVA székházába nem mentek be.
  4. További kérdésként merült fel a panasz kapcsán, hogy az MTVA székházában a közérdekű üzem működése megzavarásának bűntette elkövethető-e.
  5. A panaszokban írtakkal ellentétben, a feljelentést elutasító határozat részletesen tartalmazza, hogy az MTVA épületében tartózkodó képviselők közül ki lépett fel támadólag a biztonsági őrség tagjaival szemben, és mindennek során pontosan milyen magatartást tanúsított. A határozat – a panaszban foglaltaktól eltérően – nem kelti azt a látszatot, hogy minden, az MTVA épületében tartozódó személy támadólag lépett volna fel.