Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947. február 25-én tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba. Ennek emlékére az Országgyűlés 2000-ben február 25-ét nyilvánította  a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. Ennek kapcsán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár nyilatkozott, aki úgy fogalmazott, hogy a kivégzetteknek, a bebörtönzötteknek és a tönkretetteknek csak annyi volt a bűne, hogy nem fértek bele az osztályharcos eszme szűk keretei közé. 

Az államtitkár felidézte, hogy az első Orbán-kormány döntött úgy, hogy végre méltó módon emlékezzünk meg a kommunizmus áldozatairól. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kommunizmust manapság is "nosztalgiával vegyes lelkesedéssel" fogadják Nyugat-Európában, miközben mi, itt a közép-európai régióban bőrünkön tapasztaltuk, milyen elnyomásban, félelemben élni. 

Kovács Zoltán kiemelte, hogy napjainkban Magyarországon szabadságban és biztonságban élünk, van magunk választotta jövőnk, szemben a diktatúrával. Megértettük, hogy csak akkor lehetünk szabadok, ha soha többé nem mondunk le a nemzeti szuverenitásunkról. 

Orbán Viktor miniszterelnök a Rákoskeresztúri új köztemető látogatóközpontjánál a kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2017. február 25-énForrás: MTI/Máthé Zoltán

Kovács Zoltán tájékoztatott, hogy hétfőn a központi programok keretében a Terror Háza Múzeumban egész nap rendkívüli történelemórával, valamint csoportos tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket. A tárlatvezetésen olyan ismert emberek is részt vesznek, mint Ákos, Nagy Feró, Zsédenyi Adrienn.A Hősök falánál egész nap gyertyagyújtással róhatják le tiszteletüket a megemlékezők. A központi megemlékezésen Trócsányi László igazságügy-miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mond beszédet. A hétfői emléknapon a Terror Háza Múzeum egész nap ingyenesen látogatható.