Norvégia fontos partner a védelempolitikában és az energetikában

2019.02.22. 21:24

Norvégia nagyon fontos partnere Magyarországnak a védelempolitikai és az energetikai együttműködésben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Ine Marie Eriksen Söreide norvég külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter azt mondta: bár bizonyos kérdésekben eltérő álláspontot képviselnek, ez nem zárja ki a szoros együttműködést meghatározott ügyekben. "Továbbra is azt gondoljuk", hogy a kölcsönös tiszteletre kell alapozni a kapcsolatokat - jegyezte meg. Kiemelte, hogy két NATO-szövetséges államról van szó.

A magyar hadsereg harcászati rádiórendszerét egy többségében norvég állami tulajdonú cég szállítja. Magyarország még 860 rádiókészüléket vásárol az idén, így összesen 4600 ilyen berendezésre fogják alapozni a honvédség belső kommunikációját.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ine Marie Eriksen Soreide norvég külügyminiszterForrás: MTI/Soós Lajos

Emellett 20 norvég katona teljesít szolgálatot Pápán, ahol egy 12 nemzetből álló, nagy teljesítményű légi szállítási képességet biztosító egység állomásozik - sorolta. Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország támogatja Norvégia tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában a 2021-22-es időszakra.
Tárgyalnak a norvég pilótaképző akadémiával arról, hogy egy kelet-magyarországi reptéri bázison kezdjék meg az oktatást évente 200 norvég kadétnak. Az ehhez szükséges pénzügyi és ingatlanvásárlási tárgyalásokat a végső fázisba juttatták - jegyezte meg.

Energetika, migráció

A magyar miniszter közölte, hogy a Mol egyik legfontosabb kutatási területe a Norvégia melletti Északi-tenger. A cég 2015 óta van jelen "a norvég tengeri mezőkön", ez idő alatt kétszeresére növelte ott a kapacitását. A jövőben százmillió dollárt meghaladó befektetést akarnak végrehajtani - jegyezte meg.

Hozzátette, az Európai Unió (EU) második legnagyobb földgáz-beszállítójaként Norvégia az energiadiverzifikáció szempontjából is szóba jöhet, de jelenleg e téren kevésbé lehetséges az együttműködés az infrastruktúra hiánya miatt, mivel Szlovákia és Lengyelország között nincs gázösszeköttetés.

Tárgyaltak a migrációról is - közölte Szijjártó Péter. Azt mondta, erre a témára szintén igaz, hogy bizonyos kérdésekben azonos a megközelítésük, míg másokban nem. Egyetértenek a helyi fejlesztési programok fontosságában. A magyar kormány úgy gondolja, hogy a segítséget kell odavinni, ahol baj van - idézte fel, megemlítve a Hungary Helps Programot.

A Novég Civil Alap

A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, tovább kell folytatni a tárgyalásokat a Norvég Civil Támogatási Alapról. Szóba került a magyar felsőoktatás helyzete - jelezte Szijjártó Péter. Közölte: azt mondta norvég kollégájának, hogy Magyarországon biztosított az oktatási és akadémiai szabadság, és mindenkire egyformán vonatkoznak a törvények. A külföldi nyomásgyakorlás sem lehet ok arra, hogy egy szereplőnek ne kelljen betartania a jogszabályokat - hangoztatta.