A magyar kormány nem határokban, hanem nemzetben gondolkodik - mondta Szilágyi Péter miniszteri biztos a II. Pedagógus expón, Budapesten.

Szilágyi Péter kiemelte: a nemzet szélei nagyon tágak, a mostani rendezvényre is a világ több mint 30 országából érkezett pedagógus, köztük több száz határon túli magyar. Emlékeztetett arra, hogy a 19-20. században sok honfitársuknak kellett hazáját elhagynia, de kultúrájukat, nyelvüket, a Kárpát-medencét soha nem felejtették el.
A magyarság mára világnemzetté vált, amelynek mindig van egy központja, anyaországa, amely mindig segíti és hazavárja a magyarokat - mondta.

A Kárpát-medence magyarok lakta részei.Forrás: Wikimedia Commons

Beszámolt arról, hogy tavaly több mint 6000 magyar családot értek el és 10 ezer magyar gyermeket szólítottak meg a Külhoni magyar családok éve program keretében. Idén is ez a cél a Külhoni magyar gyermekek éve program során - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy több mint 3000 külhoni magyar oktatási intézmény működik a határon túl az oktatás minden szintjén.

Ezekben csak magyarul vagy részben magyarul oktatnak, és több mint 250 ezer diák tanulja a magyar nyelvet, kultúrát.Szilágyi Péter szólt a diaszpórában működő hétvégi magyar iskolákról, ismertetése szerint 213 ilyen intézményről tudnak.

Fontos adatként említette, hogy a külhoni magyarság 28 százaléka él a szórványban, őket szórványkollégiumok segítik. Közölte, szeretnék általuk megadni lehetőséget, hogy az ott élő magyar családok magyar intézménybe írathassák gyermekeiket.

Felhívta a figyelmet a Kőrösi Csoma Sándor programra, amely kifejezetten a diaszpórának szól, illetve a Petőfi Sándor programra, amely a szórványmagyarságot segíti.

A miniszteri biztos szólt a Határtalanul! program kibővítéséről is, és közölte: két héten belül megjelenik az új pályázat. A változásokat ismertetve elmondta: eddig csak hetedikesek utazhattak, mostantól a 8-12. osztályosoknak is lehetősége lesz erre, könnyítettek a középiskolák közötti együttműködésen, közös programokat kell majd megvalósítani, és külhoni iskolák is együttműködhetnek, illetve szülők is lehetnek kísérők.

Rendezték emellett a kísérő pedagógusok díjazását is.

Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár kiemelte: az oktatási kormányzat is támogatja a rendezvényt. Szavai szerint olyan innovációhoz juthatnak a programon a résztvevők, ami a modern pedagógia és iskola egyik legfontosabb ismérve kell hogy legyen.

Hangsúlyozta: a magyar oktatásban az innovációnak évszázados hagyománya van, és reményei szerint ez a jövőben is így marad.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy az esemény fontos elméleti és gyakorlati segítséget nyújt a pedagógusnak munkájukhoz.

Rámutatott: Budapest 2013 előtt a köznevelés területén kiemelt intézmény fenntartónak számított, mintegy 120 iskola tartozott a kezelésükbe. A megváltozott jogszabályok mellett is törekednek arra, hogy olyan feltételeket teremtsenek, amelyek lehetővé teszik a gyerekek tehetségének és képességeinek maximális kibontakoztatását.

Ezt szolgálják a számukra szervezett szabadidős programokra, kulturális rendezvényekre, táborokra, fesztiválokra.

Emellett a hátrányos helyzetű, köztük a fogyatékkal élőkre szintén kiemelt figyelmet fordítanak - tette hozzá.

A II. Pedagógus expóra több ezer résztvevőt várnak.

A program keretében számos előadást, workshopot, kerekasztal-beszélgetést, kreatív pedagógiai gyakorlatot tartanak az oktatási nevelési rendszer szintjei - az bölcsődék, a óvodák, az iskolák - mellett a magyarországi és határon túli magyar intézmények témakörében.