Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

2019.02.23. 15:45

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Erdő Péter elmondta, hogy a szenteket két okból tiszteli az egyház: „Egyrészt példaképeink, másrészt közbenjárásukat reméljük.”

1956. október 30-án az Újpesti Nemzeti Bizottság fegyveres csoportot küldött Mindszenty József bíboros kiszabadítására, november 1-én a bíboros kiszabadítása után tartott sajtókonferencián készült egy filmfelvétel, amikor beszédet is mondott, amit a szabad Kossuth Rádió november 3-án este Budapestről, illetve a Szabad Petőfi Rádió Győrből közvetítettForrás: Wikipedia/YouTube

Felidézte, hogy Ferenc pápa február 13-i döntése értelmében Mindszenty József hivatalosan is példakép lehet. Ez fontos lépés, de ahhoz, hogy boldoggá avassák, szükség van még egy igazolt imameghallgatásra, csodára.Az imameghallgatás pedig „erősíti azt a meggyőződésünket”, hogy a bíboros „ma is törődik velünk, ma sem mindegy neki egyházunk és hazánk sorsa” – fogalmazott Erdő.

Közölte: Mindszenty József esetében van dokumentált csodás gyógyulás, de ennek vizsgálata és elismerése csodaként még komoly munkát igényel.

A bíboros kitért arra: azért is fontos lenne a boldoggá avatás, mert Mindszenty József az egyetlen, akit a világban ismernek a magyar egyház 20. századi történetéből.

Erdő Péter szólt arról is: Mindszenty életszentségének vizsgálata és az ehhez tartozó dokumentáció messze felülmúlta az átlagos boldoggá avatási ügyeket.

A bíboros „életét mikroszkóppal vizsgálták meg”. Összegyűjtöttek minden róla szóló, az amerikai követségen vagy máshol fellelhető dokumentumot, az összes írását, sőt még azokat a „gépelt levéltervezeteket is, amelyek olyan nyelven íródtak, amelyet Mindszenty József nem is ismert annyira, ahogyan az a fogalmazványból kitűnik”.

Ezekben a dokumentumokban sem találtak semmit, ami az életszentség ellen szól.Erdő Péter hozzátette: ezért mondhatta Ferenc pápa, amikor megköszönte neki döntését, hogy ez az eljárás „nagyon jól elő volt készítve, ki volt dolgozva”.

Megjegyezte: a hatalmas dokumentációból rengeteg politikatörténeti, kortörténeti és egyéb érdekesség is kiderült, miközben Mindszenty József alakja egyre tisztábban jelenik meg ellőttünk.

Mindszenty József 1892-ben született, 1944-ben nevezte ki XII. Pius pápa veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte.

Esztergomi érsek és Magyarország prímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott. Koholt vádak alapján 1948 karácsonyán bebörtönözték, 1949-ben életfogytiglani börtönre ítélték. Az 1956-os forradalom alatt kiszabadították, a szabadságharc leverése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült.

A követségen tartózkodott 1971-ig, akkor elhagyhatta az országot, és Bécsbe költözött. Ott halt meg 1975-ben. Végakarata szerint az ausztriai Mariazellben temették el.

A rendszerváltáskor, 1990-ben rehabilitálták, 1991-ben pedig ünnepélyes keretek között helyezték örök nyugalomra az esztergomi bazilikában.

Mindszenty József boldoggá avatási eljárása 1994-ben kezdődött.