Szijjártó Péter: Aki a migrációt támogatja, elképesztő veszélyt hoz Európára

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Ha az ENSZ nem adja fel jelenlegi, teljesen elfogult migrációpárti álláspontját, akkor rendkívül komoly veszélyt hozhat Európára a következő hónapokban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Genfben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén, valamint az ENSZ Leszerelési Értekezletén.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon azt nyilatkozta: felszólalásaiban kifejtette, hogy az Iszlám Állam a korábban általa elfoglalt területek 98 százalékáról ki tudta szorítani az ellene létrejött globális koalíciót, amelyhez Magyarország is csatlakozott. Ez azonban nem jelenti az Iszlám Állam végét: a terrorszervezet teljesen új stratégiára tért át, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy megpróbálja visszaküldeni a korábban hozzá csatlakozott zsoldos terroristákat azokba az országokba, ahonnan érkeztek.

Szijjártó Péter Forrás: MTI/PAP/Leszek Szymanski

A miniszter emlékeztetett arra, hogy mintegy ötezren harcoltak az IÁ oldalán olyanok, akik EU-tagállamok polgárai, és ők most megkezdték a visszatérési kísérleteket. Erre enged következtetni az a tény is, hogy az utóbbi hetekben mind Boszniában, mind Macedóniában többször is elfogtak IÁ-hoz tartozó személyeket. Az is világosan látszik, hogy a zsoldos terroristák visszatérésének útvonala a Nyugat-Balkánon át vezet, ezért rendkívül fontos, hogy a nyugat-balkáni és a közép-európai országok továbbra is minden erejükkel megvédjék határaikat. Ha ez nem így történik, akkor

megnyílhat az út a zsoldos terroristák visszatérése előtt.

Szijjártó Péter felszólalásaiban mindkét fórumon nyomatékkal hangsúlyozta, hogy az ENSZ-nek haladéktalanul fel kellene hagynia migrációt támogató álláspontjával, mert ettől kezdve minden egyes újabb migránshullám meg fogja könnyíteni a zsoldos terroristák visszatérését Európába. Ráadásul ezek a terroristák hozzáférhettek olyan fegyverekhez, amelyek alkalmasak nagymértékű pusztításra, és ezek becsempészését is megkísérlik. Ezért is fontos, hogy a leszerelési konferencia sikerrel járjon, hogy a fegyverzetek leszerelése ellenőrzött módon nagyobb lendületet kapjon, megakadályozva, hogy terroristák kezébe kerüljenek.

A miniszter felszólította az ENSZ-t, hogy változtasson migrációs álláspontján.

– mondta Szijjártó Péter.