Korrupció miatt vettek őrizetbe több autópálya-rendőrt

2019.02.26. 18:27

Őrizetbe vettek több autópálya-rendőrt, azzal gyanúsítják őket, hogy készpénzért cserébe nem büntettek meg szabálysértő autósokat az M1-es autópályán Győr-Moson-Sopron megyében. A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali kötelezettséget megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt indított nyomozást.

Győri autópálya-rendőrök többször fogadtak el kenőpénzt sofőröktől, amiért cserébe nem büntették meg őket. Az ügyészség kedden összehangolt akciót szervezett, aminek az volt a célja, hogy lebuktassák a rendőröket, elfogják és őrizetbe vegyék őket.

Az ügyben 18 embert vettek őrizetbe. A rendőröknél házkutatást tartottak, ami közben több mint 3 millió forintnak megfelelő eurót találtak.

Az ügyészség javasolja, hogy az érintett rendőrök kerüljenek letartóztatásba, erről a Győri Törvényszék Katonai Tanácsának nyomozási bírája fog dönteni.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az ilyen hivatali vesztegetés elfogadása 2-től 8 évig tartó börtönbüntetéssel büntethető, azonban a büntetési tétel felső határa - tekintettel a halmazati szabályokra - 12 év.

A rendőrség az esettel kapcsolatban kiadott közleményében elmondja, hogy elutasítják és elhatárolódnak a korrupt rendőröktől. 

Az állomány döntő többsége az esküjéhez híven, hazája iránt elkötelezetten, tisztességesen teljesíti feladatait- írják a közleményükben, majd hozzáteszik, hogy a jövőben is mindent elkövet annak érdekében, hogy bűncselekményt elkövető személyek ne szolgáljanak a testületnél.