Itt az ötödik távozó képviselő: Hegedűs Lórántné is kilépett a Jobbikból

parlament, országgyűlés, plenáris ülés, Hegedűs Lórántné, Jobbik
Vágólapra másolva!
„Posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás ellentétes neveltetésemmel és személyes meggyőződésemmel” – írta a közösségi oldalán Hegedűs Lórántné, a Jobbik már csak volt országgyűlési képviselője, aki egyúttal kilépett a párt országgyűlési frakciójából, a pártból, valamint lemondott a pártban betöltött összes tisztségéről. Egyes informaciók szerint a távozásának az az oka, hogy elege lett a baloldalhoz való közeledésből.
Vágólapra másolva!

Kedd reggel rövid Facebook-üzenetben jelentette be a Gyurcsányékhoz dörgölőző, antiszemita Jobbikkal való szakítását Hegedűs Lórántné, a párt volt parlamenti képviselője. A politikus azt írta, hogy tekintettel „az áthidalhatatlanná vált politikai stratégiai nézetkülönbségre”, az Országgyűlés elnökének bejelentette a kilépését a Jobbik országgyűlési frakciójából, továbbá a Jobbik elnökségének jelezte, hogy lemond a párttagságról, és a pártban betöltött összes tisztségéről. A politikus azzal indokolta döntését, hogy

Hozzátette, hogy mindenféle nyilatkozattól elzárkózik. Több mint különös, hogy egy órával a bejegyzés közzétételét követően elérhetetlenné vált Hegedűsné Facebook-oldala.

A tavaly áprilisi választás óta eddig négyen távoztak a párt képviselőcsoportjából: először Dúró Dóra, akit Volner János, a Jobbik korábbi frakcióvezetője, majd Apáti István és Fülöp Erik követett. Mindannyian a Mi Hazánk Mozgalomban folytatták.

Hegedűs Lórántné a Jobbik parlamenti képviselőjeként Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Frakciót alakíthatnak?

Mindezek után ismér felmerül a kérdés: hol folytatja politikai pályafutását a volt jobbikos politikus? Ugyanis csak a párt frakciójából lépett ki, a mandátumát nem adta vissza. A Házszabály értelmében fél évig biztosan független képviselőként kell dolgoznia, csak ezután lesz nagyobb mozgástere. Ha a Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakozik, akkor ismét napirendre kerülhet a kérdés: akár frakciót is alakíthatnak a radikálisok. A jelenlegi Házszabály alapján azonban erre nincs lehetőségük, ugyanis

  • főszabály szerint képviselőcsoportot legalább öt képviselő alakíthat,
  • ráadásul van egy olyan kitétel is a hatályos országgyűlési határozatban, amely szerint csak azoknak lehet frakciójuk, akik az országgyűlési választáson országos listát állítottak, és mandátumot szereztek, vagy egy ilyen párt jogutódjának minősülnek.

Tehát Dúróék jelenleg két feltételnek sem felelnek meg, ezért egyelőre távolinak tűnik a frakcióalapítás.