Szerbia uniós csatlakozása magyar és európai érdek

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. február 26. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs minisztert 2019. február 26-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Magyarország továbbra is minden támogatást megad Szerbiának, hogy minél előbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta:

az EU jövőjéről szóló vita egyik kulcseleme a bővítés,

de sajnos, ma jelentős ellenállás van a bővítéssel szemben az unióban, ami nagy baj.

Magyarország célja, hogy az EU erősödjön, ehhez új tagállamokra van szükség, olyan országokra, amelyek

megerősítik az EU biztonságát és gazdaságát, és a nyugat-balkáni országok ilyenek

- magyarázta.

Kifejtette: az EU biztonságára jelenleg a legnagyobb fenyegetést az újabb migrációs hullámok kialakulásának veszélye jelenti, és az, hogy a korábban az Iszlám Állam szolgálatában álló zsoldos terroristák visszatérhetnek Európába. A bevándorlási nyomás növekedni fog a Nyugat-Balkánon, ezért a térség országainak európai integrációja és a határőrizeti együttműködés szorosabbra fűzése az európai biztonság javulását szolgálná - mutatott rá.

Szijjártó Péter közölte:

Magyarország támogatja a szerb EU-csatlakozási folyamat felgyorsítását és segíti a határvédelmi feladatok ellátását, ezért magyar rendőrök is szolgálnak a szerb-macedón határon,

valamint egy magyar diplomata dolgozik a szerb integrációs minisztériumban, segítve az uniós integrációt.

Úgy vélte, az EU bővítése nagyon lassan halad, és a csatlakozásra váró országokkal szemben méltatlan, hogy 2025 előtt az EU nem akar új tagállamot felvenni. A bővítés kérdésében az Európai Bizottság "leszerepelt" az elmúlt években, nem haladt előre kellő mértékben a nyugat-balkáni bővítés, pedig Szerbiával még az idén valamennyi tárgyalási fejezetet meg kellene nyitni - mondta.

A külügyminiszter kitért rá: márciusban magyar-szerb kormánycsúcsot tartanak.

A magyar gazdaság növekedésének új fázisba lépésével elérkezett az idő, amikor a magyar cégek külföldi befektetései legalább olyan fontos szerepet játszanak, mint a külföldi vállalatok magyarországi befektetései, és e vonatkozásban fontos célország Szerbia

- magyarázta. Hozzátette: folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program, az idén 7,5 milliárd forintot szánnak erre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs minisztert Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szerb tárcavezető kiemelte: Magyarország mindig is támogatta országa uniós integrációját, ami azért jelentős, mert nem minden EU-tagállam támogatja a bővítést. Fontos, hogy az európai parlamenti választás és a következő többéves uniós költségvetésről zajló vita miatt ne tegyék félre a bővítés ügyét - mondta.