A BBC Hard Talk című műsorának vendége volt a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az interjúban elmondta, hogy a kormány plakátkampánya tényalapú tájékoztatás, és visszautasította, hogy hazánkat hazugságokkal vádolják.

A műsor riportere, Stephen Sackur először a brüsszeli terveket bemutató plakátkampányról kérdezte a magyar diplomácia vezetőjét, aki szerint a plakátok azért vannak az utcákon, mert választási kampány zajlik éppen, és a kormány kötelességének érzi, hogy tájékoztassa az állampolgárokat az országra jelentős hatást gyakorló fejleményekről, főleg, ha azok a biztonságukat és a mindennapi életüket érintik. Soros Györgyről a külügyminiszter elmondta, hogy teljesen más elképzelése van Európa és Magyarország jövőjéről, mint a magyar embereknek és a kormánynak, ezt ő maga közölte többször nyilvánosan.

Ha ő nyíltan kritizálhat, nyíltan kifejtheti eltérő vízióját, ha világossá teheti, hogy el akarja távolítani ezt a kormányt, akkor a kormány miért nem tehet így? – tette fel a kérdést Szijjártó. Sackur ezután azt kérdezte, vajon nyíltan hazudni is joga van-e a magyar kormánynak, amikor például arról beszél, hogy az EU gyengíteni akarja a határvédelmet, a tárcavezető rávágta: ebben a kérdésben az EU tisztségviselői hazudnak. Szerinte ugyanis igenis ez a céljuk azzal, hogy a Frontexet be akarják vonni a határok ellenőrzésébe, így a határvédelem bizonyos jogköreitől megfosztanák szuverén államokat.

Tudja, mi a Frontex? Egy utazási iroda, nem egy határvédelmi szervezet! – jelentette ki Szijjártó.

Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Párhuzamos univerzumban élnek az EU-s vezetők

Sackur ezután azt a kormányzati állítást citálta, amely szerint az EU meg akarja könnyíteni, hogy a migránsok vízumhoz jussanak. Az Európai Bizottság alelnökét idézem: maguk egy párhuzamos univerzumban élnek – mondta a riporter, mire Szijjártó úgy válaszolt: Ők élnek párhuzamos univerzumban. Hallgatniuk kellene az emberekre, és abba kellene hagyniuk a hazudozást.

Hozzátette még, hogy a bizottság az elmúlt években semmi mást nem tett, csak azon volt, hogy migránsokat hívjon a kontinensre. A riporter ezután megkérdezte Szijjártót, tényleg úgy véli-e, hogy Soros György irányítja az Európai Unió vezetőit? A miniszter itt hosszan sorolta Soros írásainak elemeit a migránsok betelepítésének szükségességétől a határellenőrzés gyengítéséig, majd közölte: az EB 2015 óta pontról pontra valósítja meg a Soros-tervet.