Aláírásgyűjtésbe kezd a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy az uniós agrárforrásokból ne lehessen átcsoportosítani a migráció kezelésére.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke Budapesten a két szervezet sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem elfogadható a magyar gazdatársadalom, a magyar agrárgazdaság szereplői számára az Európai Bizottság azon javaslata, amely számottevően csökkentené a közös agrárpolitika forrásait.

Az ágazat jövedelmi helyzete közelről sem rózsás, az uniós átlag alatt van, ezért mindenképpen fontos, hogy megmaradjanak a rendelkezésre álló források - nyilatkozta Jakab István.

A MAGOSZ elnöke azt is mondta, hogy ez azért is fontos, mert az EU egyre több feladatot ad a gazdálkodóknak, a környezettudatos gazdálkodás, a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében egyre nagyobb terhet raknak majd rájuk.

Fontos, hogy a gazdák a növekvő kötelezettségek mellett ne kapjanak kevesebb támogatást. A forráselvonás veszélyeztetné a gazdák versenyképességét, a szektorban dolgozók megélhetését.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnökeForrás: MTI/Nemes János

A MAGOSZ elnöke szerint látszik, hogy a májusban leköszönő Európai Parlament már nem hoz döntést a 2021 utáni közös agrárpolitikáról, még az agrárpolitika költségvetéséről sincs döntés.

Jakab Istvánék abban bíznak, hogy az európai uniós választások után egy bevándorlásellenes parlamenti többség fogja majd a közös agrárpolitika következő hétéves időszakának alapjait lerakni.