A térségünkben helyi választ keresünk a demográfiai problémák megoldására, míg nyugaton egyfajta népességcsere zajlik – mondta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet kutatója a Századvég konferenciáján. Novák Katalin családügyi államtitkár arról beszélt, hogy amíg béke van és jólét, addig az emberek nem feltétlenül érzik a problémáját a párhuzamos társadalmaknak.

Túlságosan tárgyiasult formában zajlik a vita a demográfiáról Európában – mondta Novák Katalin. Ma Európában egyetlen ország sem képes arra, hogy önmagában fenntartsa magát külső erőforrások nélkül – tette hozzá a család-és ifjúságügyért felelős államtitkár. A problémát ott látom, hogy a népességcsökkenés okát nem kutatjuk, és ha a jó kérdést feltennék, akkor meg lehetne vitatni a kiutat.

Novák: Nem lehet hátradőlni

Azzal kell foglalkozni, hogy a fiataloknak, hogyan tudjunk segíteni a gyermekvállalást illetően. Novák Katalin szerint a gyermektelenség egyik fő oka, hogy a nőket belekényszerítették a férfiakkal való versenybe. Minden nő azt érzi, hogy ugyanúgy kell érvényesülnie, mint a férfiaknak, és ebből lesz egy munka-család konfliktus. A mostani családvédelmi akciótervben az is benne van, hogy elismerjük a nők teljesítményét – tette hozzá. Amíg béke van és jólét, addig az emberek nem feltétlenül érzik a problémáját a párhuzamos társadalmaknak. Ahogy ez megszűnik, akkor a dolog már nem fog működni – mondta Novák Katalin.

A családügyi államtitkár kijelentette, hogy a közeljövőben nem látja reálisnak, hogy hátradőlhetnek. Még néhány nap kell, hogy mindenki megismerje a családvédelmi akcióterv részleteit. Novák Katalin a hazai népesedési számok közül nagyon pozitívnak nevezte, hogy a házasságkötések száma jelentősen növekszik, és közel másfélszer annyi, mint 2010-ben. Abban bízik, hogy az újabb intézkedések révén sikerül egy újabbat ugrani a népesedési folyamatokban.

Tudatos népességcsere zajlik Nyugat-EurópábanForrás: NurPhoto/FotoRua/NurPhoto/Fotorua

Gazdasági lobbik eredménye a bevándoroltatás?

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója arról beszélt, hogy közép-európai és a nyugat-európai demográfiai problémák között a fő különbség, hogy a térségünkben helyi választ keresünk, míg nyugaton egyfajta népességcsere zajlik. Szólt arról is, hogy a nyugati migránsok körében a muszlim kisebbség vallásilag sokkal tudatosabb, mint a keresztények. Ez a folyamat pedig alapvetően változtathatja meg a nyugat-európai országok képét.

Tömegeket áramoltatunk be a kontinensre, akik eltartottként fogyasztókká válnak, és így hasznot hajtanak az európai gazdasági köröknek – tette hozzá. Azzal persze nem foglalkoznak, hogy ennek a folyamatnak, milyen társadalmi kárai származnak – mondta Speidl Bianka. Itt nem átgondolt demográfiai útkeresésről van szó, hanem gazdasági lobbiknak az érdekérvényesítéséről.

Az iszlám több olyan kérdésre is válasz Európában, amit a keresztény közösségek nem tettek meg. Jó példa erre Svédország, ahol egy olyan törvényt hoztak, ami cenzúrázza azon plakátokat, amik sztereotípusokban ábrázolják a nőket, vagy a férfiakat. Mindez pedig a muszlim kisebbség nyomásának köszönhető - hívta fel a figyelmet Speidl Bianka. Az iszlám olyan hiányokra ad választ, amire a nyugati társadalmak nem.

Széles támogatottság

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója arról beszélt, hogy csak kiszámítható családpolitikával lehet eredményeket elérni. A Ficsak osztja a miniszterelnök álláspontját, miszerint a családpolitikai intézkedések élvezik a magyar társadalom legmélyebb támogatását. Ezt minden idők harmadik legsikeresebb nemzeti konzultációja is igazolja, amelyhez csaknem 1 millió 350 ezer ember csatlakozott, és amelyen a válaszadók döntő többségének a véleménye megerősítette a kormány álláspontját a családpolitikai intézkedések folytatásának a szükségességéről - tette hozzá. Kiemelte továbbá, egyetértenek a kormány álláspontjával, miszerint az Európában jellemző demográfiai folyamatokra a családok támogatása a megoldás.

Gyenge Európát hoz a bevándorlás

Mint arról korábban beszámoltunk, ha Európa a migránsok Európája lesz, akkor egy gyenge kontinens lesz – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Századvég Európa jövőjéről szóló konferenciáján. Nem kérünk a nyugatiak leckéztetéséből, de mindig is a nyílt és őszinte vita pártján állunk – tette hozzá. Balog Zoltán úgy látja, a családok Európája nem csak demográfiai kérdés.