Veronai buszbaleset: délben folytatódik a per a veronai bíróságon

verona, veronai buszbaleset, olasz hatóságok
2017. január 20-án a veronai buszbalesetben tizenhat ember vesztette életét, egy súlyos sérült pedig márciusban, már a magyarországi kórházban hunyt el.
Vágólapra másolva!
Délben folytatódik a két évvel ezelőtti, 17 halálos áldozatot követelő buszbaleset pere a veronai városi bíróságon. Eddig még nem jelent meg a tárgyalóteremben az ügy elsőrendű vádlottja, pedig az áldozatok rokonainak egy része szeretne a szemébe nézni a buszt vezető V. Jánosnak. Hamarosan kiderül, ma megtehetik-e. A helyszínről tudósítunk. 
Vágólapra másolva!

Öt olasz, autópálya-tervező és kivitelező személy mellett V. Jánost, a magyar buszsofőrt is megvádolták a 2017. január 20-i,

17 halálos áldozatot követelő veronai tragédiával kapcsolatban, amelyben egy magyar turistabusz kigyulladt. Többen megégtek.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói egy franciaországi sítáborból jöttek hazafelé. Volt diákok, tanárok és az egyikük családja is velük tartott.

A nyomozás során kiderült, hogy a busz fékezés nélkül hajtott a szalagkorlátnak a Verona melletti A4-es autópályán, mielőtt az egyik felüljáró pillérének csapódott volna.

Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Handout / Polizia Di Stato

Azt már korábban megírtuk, hogy

a sofőr, aki a tragédia pillanatában a volán mögött ült, elaludhatott, mivel nem fékezett, és a kormányt sem rántotta el.

Az autópálya-felvételeken látható, hogy a buszt V. János vezette, és mint később kiderült, az első vallomásában maga is ezt mondta, később viszont már tagadta ezt.

Krizsány László és Szendrei Endre beszélget az Origo riporterével Fotó: Polyák Attila - Origo

A per tavaly ősszel kezdődött a veronai városi bíróságon. Az első napon, ahogy a második tárgyalási napon is csak az áldozatok rokonai jelentek meg, pedig nagyon várták, hogy a sofőr szemébe nézhessenek.

– mondta akkor Márton László, az egyik áldozat hozzátartozója, könnyeivel küszködve.

Ugyanakkor a szülők nem csak a sofőrt tartják, ahogy mondják, „gazembernek" a mai napig. Biztosak benne, hogy a gyerekeket utaztató cég is mindenben támogatja V. Jánost. Abban is, hogy akadályozza az igazságszolgáltatást.

- tette hozzá Szendrei Endre az első tárgyalási napon.

És bár a sofőr egy levélben már bocsánatot kért a baleset miatt, amit a gimnáziumnak küldött el, a szülők ezt nem fogadták el. Bíznak benne, hogy ma már eléjük mer állni, és személyesen kér tőlük bocsánatot. Hamarosan kiderül, hogy ez megtörténik-e. A helyszínről tudósítunk majd.