A magyar kormány minden kritikát meghallgat, de a magyar emberek véleménye fontosabb a pártfegyelemnél – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Kovács Zoltán az Európai Néppárt részéről a kormány plakátkampányával kapcsolatban megfogalmazott kritikák kapcsán úgy vélte, hangulatkeltés folyik a magyar kormány és a Fidesz-KDNP ellen. Leszögezte, a kormánynak feladata tájékoztatni a magyar embereket arról, hogy miről kell döntést hozniuk a közelgő európai parlamenti választáson.

„Az Európai Uniónak egyenrangú tagállamok együttműködésének kell maradnia”

Egy kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy az elmúlt hetekben bebizonyosodott, a kormány plakátkampánya tényszerű, annak minden állítása igaz. „Az Európai Bizottság bevándorláspárti, intézkedései bevándorló kontinenssé tennék Európát” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a tájékoztató kampány március 15-ig folytatódik. Meglátása szerint a Fidesz a józan ész szavát képviseli, ami egybecseng a magyar emberek és egyre több európai ember véleményével is, miszerint a migráció olyan veszély, ami az európai kultúra alapjait fenyegeti. „A magyarok már több alkalommal kinyilvánították, hogy meg kell védenünk Európa keresztény értékeit és meg kell állítanunk a bevándorlást” – fogalmazott.

Az államtitkár egy másik kérdésre válaszolva annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Bizottság túlterjeszkedik hatáskörén, titokban készít elő döntéseket, kész helyzet elé állítva a tagállamokat. Példaként a kötelező kvótáról szóló döntést hozta fel, amelyet 2015-ben az Európai Tanács kétszer visszautasított, végül mégis „átkényszerítették”. Kovács Zoltán leszögezte, az Európai Uniónak egyenrangú tagállamok együttműködésének kell maradnia, ahol nincs kényszer azokban a témákban, amelyekben nincs teljes egyetértés.

Kovács Zoltán: A magyarok már több alkalommal kinyilvánították, hogy meg kell védenünk Európa keresztény értékeit és meg kell állítanunk a bevándorlástFotó: Koncz Márton

Tegnap beszámoltunk róla, hogy Hollik István kormányszóvivő sajtótájékoztatón reagált a Magyarország elleni vádakra, már ő is arról beszélt, hogy meghallgatják a kritikákat, de végül mindig a magyar emberek véleménye lesz az elsődleges.