Alapjogokért Központ: Az Európai Bizottság igenis a migrációt támogatja

Málaga, 2019. január 15. Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Málaga kikötőjébe 2019. január 15-én. A spanyol tengeri mentőszolgálat hajója hat csónakon utazó több mint 330 fekete-afrikai migránst vett fedélzetére a spanyol partok előtt. MTI/EPA/EFE/Alvaro Cabrera
Vágólapra másolva!
Az Alapjogokért Központ vezető kutatója szerint az Európai Bizottságnak (EB) kár volt belemenni az üzengetésbe, hiszen az elmúlt években számtalan nyilatkozatuk szólt migrációt elősegítő javaslatokról, illetve programpontokról.
Vágólapra másolva!

Pócza István emlékeztetett: a magyar kormány hét pontból álló állásfoglalást küld migrációs kérdésekben az EB-nek, válaszul a dokumentumra, amelyben a brüsszeli testület megpróbálta bebizonyítani, hogy az unió nem támogatja a bevándorlást.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Alvaro Cabrera

A szakértő úgy véli, hogy az Európai Néppártnak célszerű lenne még a választások előtt megvitatni, hogy támogatásuk mellett milyen hibás döntések születtek a bizottságban. Sokkal hitelesebb lenne, ha a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) példáját követve az EB is megnézné, hogy mit hibázott az elmúlt időszakban, és

a következő bizottság stratégiáját a következtetések alapján próbálnák felállítani

- fűzte hozzá.

A Néppárt népszerűsége csökkenőben van, ezért félnek azt mondani, hogy az általuk a bizottság élére került Jean-Claude Juncker EB-elnöknek voltak hibás döntései - mondta Pócza István.