Alapjogokért Központ: Az Európai Bizottság igenis a migrációt támogatja

2019.03.04. 09:54

Az Alapjogokért Központ vezető kutatója szerint az Európai Bizottságnak (EB) kár volt belemenni az üzengetésbe, hiszen az elmúlt években számtalan nyilatkozatuk szólt migrációt elősegítő javaslatokról, illetve programpontokról.

Pócza István emlékeztetett: a magyar kormány hét pontból álló állásfoglalást küld migrációs kérdésekben az EB-nek, válaszul a dokumentumra, amelyben a brüsszeli testület megpróbálta bebizonyítani, hogy az unió nem támogatja a bevándorlást.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Alvaro Cabrera

A szakértő úgy véli, hogy az Európai Néppártnak célszerű lenne még a választások előtt megvitatni, hogy támogatásuk mellett milyen hibás döntések születtek a bizottságban. Sokkal hitelesebb lenne, ha a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) példáját követve az EB is megnézné, hogy mit hibázott az elmúlt időszakban, és a következő bizottság stratégiáját a következtetések alapján próbálnák felállítani - fűzte hozzá.

A Néppárt népszerűsége csökkenőben van, ezért félnek azt mondani, hogy az általuk a bizottság élére került Jean-Claude Juncker EB-elnöknek voltak hibás döntései - mondta Pócza István.