Görögország az EU leggyengébb pontja az illegális bevándorlás tekintetében

2019.03.07. 09:53

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető kutatója az M1 aktuális csatorna vendége volt csütörtökön, ahol elmondta, hogy Görögország az Európai Unió leggyengébb pontja az illegális bevándorlás tekintetében. Szerinte a görögök is fel tudnának lépni a migrációval szemben az olaszokhoz hasonlóan, de ahhoz erősebb és hatékonyabb hatósági intézkedésekre lenne szükség. 

Pócza István kifejtette, ahhoz, hogy a görögök hatékonyan tudjanak fellépni a migráció ellen, meg kell erősíteniük a hatóságok szerepét és jelenlétét, valamint akár fizikai jellegű határvédelmet kellene biztosítaniuk a különböző szakaszokon. Elmondása szerint a tengeri határok védelme megoldatlan,

miközben Olaszországnak sikerült szinte nullára csökkentenie a problémát. Görögország régebb óta találkozik ezzel a kihívással, mégis Olaszország a gyorsabb és hatékonyabb. 

Törökországon keresztül érkezett migránsok Görögországban még 2018 tavaszánForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Azzal kapcsolatban, hogy Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja szerint véget ért a migrációs válság, azt mondta, 2018-ban 150 ezer illegális határátlépést regisztráltak az unió külső határain, és bár ez a szám alacsonyabb, mint 2015-2016-ban volt, még mindig túl magas ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni, hogy a határok biztonságosak.A kutató szerint Dimitrisz Avramopulosz azt az álláspontot képviseli, hogy a bevándorlásra szükség van, Európa feladata pedig azon keretek megteremtése, amelyekkel szabályozott módon tudnak a bevándorlók beáramlani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK