Görögország az EU leggyengébb pontja az illegális bevándorlás tekintetében

Illegális bevándorlók, illegális bevándorlás, migráns, migránsok, Görögország
A görögök naponta több tucat migránst kőldenek vissza Törökországba. 2018. tavaszán is több tízezer migráns érkezett Görögörszágba, a legtöbbjük Törökországon keresztül.
Vágólapra másolva!
Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető kutatója az M1 aktuális csatorna vendége volt csütörtökön, ahol elmondta, hogy Görögország az Európai Unió leggyengébb pontja az illegális bevándorlás tekintetében. Szerinte a görögök is fel tudnának lépni a migrációval szemben az olaszokhoz hasonlóan, de ahhoz erősebb és hatékonyabb hatósági intézkedésekre lenne szükség. 
Vágólapra másolva!

Pócza István kifejtette, ahhoz, hogy a görögök hatékonyan tudjanak fellépni a migráció ellen, meg kell erősíteniük a hatóságok szerepét és jelenlétét, valamint akár fizikai jellegű határvédelmet kellene biztosítaniuk a különböző szakaszokon. Elmondása szerint a tengeri határok védelme megoldatlan,

miközben Olaszországnak sikerült szinte nullára csökkentenie a problémát. Görögország régebb óta találkozik ezzel a kihívással, mégis Olaszország a gyorsabb és hatékonyabb.

Törökországon keresztül érkezett migránsok Görögországban még 2018 tavaszán Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Azzal kapcsolatban, hogy Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja szerint véget ért a migrációs válság, azt mondta, 2018-ban 150 ezer illegális határátlépést regisztráltak az unió külső határain, és bár ez a szám alacsonyabb, mint 2015-2016-ban volt,

még mindig túl magas ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni, hogy a határok biztonságosak.

A kutató szerint Dimitrisz Avramopulosz azt az álláspontot képviseli, hogy a bevándorlásra szükség van, Európa feladata pedig azon keretek megteremtése, amelyekkel szabályozott módon tudnak a bevándorlók beáramlani.