Benyújtotta az Emmi a családvédelmi törvényt az Országgyűlésnek

2019.03.08. 14:43

A kormány megbízásából ma benyújtotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családvédelmi törvényt az Országgyűlésnek.

Kásler Miklós délelőtti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a törvénytervezet a nemzet megmentésének és fennmaradásának törvénye, középpontjában a család támogatása áll.

Kiemelte,

2012 óta a gyerekvállalási kedv jelentősen, 21 százalékkal emelkedett,

a vágy tehát létezik, a kormány pedig a rendelkezésére álló eszközökkel támogatást nyújt ennek realizálódásához.

Kásler MiklósForrás: MTI/Soós Lajos

Az új intézkedéseket ismertetve elmondta, a legfeljebb 10 millió forintos, kamatmentes babaváró támogatást minden házaspár igényelheti, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és a házaspár valamelyik tagja legalább három éve biztosítási jogviszonyban áll. A kölcsön törlesztését az első gyerek születésekor három évre, a másodiknál további három évre felfüggesztik, a harmadik gyerek születésekor pedig teljes egészében elengedik a támogatás összegét. A kormány kiterjeszti továbbá a kamattámogatott lakáscélú kölcsönt a használt lakásokra is. Jelenleg új lakásra

két gyerek esetén 10 millió, három gyerek esetén 15 millió forintos kedvezményes hitelt lehet kérni.

Július elsejétől ugyanezt a támogatást használt lakás vásárlására is fel lehet használni, és ugyanettől az időponttól az eddigi 35 millió forintos értékhatárt is eltörlik – ismertette a miniszter. Közölte, az akcióterv bővíti a jelzáloghitelekhez nyújtott gyerekvállalási támogatást is, eddig ugyanis a harmadik és további gyerekek születése esetén 1-1 millió forintot írtak jóvá,

júliustól azonban már a második gyerek születése esetén is elengednek egymillió forintot, a harmadik gyerek születésénél pedig négymillió forintot.

Az autóvásárlási támogatás a három vagy több gyereket nevelőknek jelent segítséget, új hétszemélyes autó vásárlásához 2,5 millió forint erejéig vagy az autó árának 50 százalékáig – mondta el. Hozzátéve: a négy vagy több gyermeket nevelő anyák nyugdíjba vonulásukig tartó személyijövedelemadó (szja)-mentessége jövő évtől lép életbe, és szintén 2020-tól lesznek jogosultak a még nem nyugdíjas korú nagyszülők a gyedre, ha mindkét szülő dolgozik, és ők ezt kérik.

Magyarország fordítja a legtöbb pénzt a családok támogatására

A kormány továbbá a jelenlegi 50 ezerről 70 ezerre növeli a bölcsődei férőhelyek számát az országban, így minden házaspár el tudja majd helyezni gyermekét bölcsődében – mondta Kásler Miklós. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt hangoztatta, hogy

Európában Magyarország fordítja a legtöbb pénzt a családok támogatására, 2010-hez képest már kétszer nagyobb összeget, 2000 milliárd forintot, ami a GDP 4,8 százaléka.

Az intézkedések részleteiről szólva elmondta, a babaváró támogatás törlesztőrészlete nem haladhatja meg a havi 50 ezer forintot, és csak akkor kamatmentes a hitel, ha az igényléstől számítva öt éven belül megszületik az első gyermek. Ha három gyerek születik a családban, akkor pedig egyetlen fillért sem kell visszafizetni belőle – hangsúlyozta az államtitkár.

A javaslat
A javaslat az Országgyűlés honlapján jelent meg péntek délután. A módosítás érinti a személyi jövedelemadóról és a családok támogatásáról szóló törvényt.
A részletes indokolásban elsőként szerepel, hogy a babaváró támogatásnak, valamint a nagycsaládok személygépkocsi-szerzési támogatásának szja-mentessége miatt módosítják a személyi jövedelemadóról szóló törvényt.
A javaslat tartalmazza a gyermekvállalási korban lévő házaspároknak elérhető - legfeljebb tízmillió forintos - babaváró támogatásként nyújtott kamatmentes kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás főbb szabályait is.
A kormány felhatalmazást kapna arra is, hogy rendeletben szabályozza a babaváró támogatással nyújtott kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás részletes szabályait.
Az általános indokolásban hangsúlyozták: a vágyott gyermekek megszületése előtt álló akadályok elhárítása, a fiatalok felelős életkezdésének és gyermekvállalásának támogatása, a nagycsaládosok erőfeszítéseinek elismerése, a gyermeket vállaló és nevelő családok otthonteremtési terveinek könnyítése, a családi élet és a munkavállalás egyensúlyának biztosítása, valamint a családbarát szemlélet megerősítése közös felelősség, alapvető nemzeti érdek.
A hosszú távra tervező és következetes családpolitika szolgálhatja érdemben a demográfiai értelemben is önfenntartó, fiatalodó, családjai, így saját jövőjében is biztos nemzet céljait. A családalapításhoz és gyermekneveléshez elengedhetetlen stabilitást a tervezhető, egyéni élethelyzetekhez igazodó, egyszerre célzott és rugalmas családbarát lehetőségek szolgálják

Használt ingatlanra is kiterjesztik a támogatást

A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönnel kapcsolatban emlékeztetett, fél évvel ezelőtt egy kétgyerekes család a csok mellé semmilyen hitelt sem tudott felvenni, most azonban már

új építésű ingatlanra, júliustól pedig a használtra is lesz ilyen lehetőség.

Hozzáfűzte, hogy a fennálló jelzáloghitel-tartozások elengedésében is nyitnak a kétgyerekesek felé. Példaként elmondta, hogy ha egy házaspár három gyereket tervez, és felveszi a babaváró kölcsön 10 millió forintját, a 10 millió forintos csokot, amelyhez igényli a 15 millió forintos kamattámogatott hitelt, akkor 25 millió forintos támogatáshoz jutnak, a harmadik gyerek születésekor pedig a babaváró kölcsönt egyáltalán, a kamattámogatott hitelből pedig már

ötmillió forintot nem kell visszafizetniük.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban kiemelte, hogy a támogatási összeget nem kell megelőlegezni, közvetlenül a kereskedőnek utalják át. Kiemelte, a négygyerekes nőknek járó
szja-mentességhez hasonló sehol sincs a világon,

Magyarország az első, amely ezt bevezeti, és a nagyszülői gyed sem jellemző más országokban. Elmondta, a bölcsődefejlesztéssel az a céljuk, hogy 2022-re minden családnak segítsenek, amelyben dolgoznak a szülők, és nekik se kelljen mélyen a pénztárcájukba nyúlni a gyerekek elhelyezésekor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK