A Fidesz támogatja a schengeni határvédelemben érintett belügyminiszterek tanácsának létrehozását

2019.03.09. 15:50

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja támogatja Orbán Viktor miniszterelnök schengeni határvédelemben érintett belügyminiszterek tanácsára vonatkozó javaslatát – mondta Kocsi Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szombaton Balatonfüreden.

Kocsis Máté szerint a brüsszeli bizottság a migráció és határvédelem kérdésében megbukott, nem tudta, és nem is akarta az elmúlt években kezelni a migrációval beáramló tömegek helyzetét, nem tett semmit a határvédelem kérdésében, és nem segítette a tagállamokat.

Míg az elmúlt években a brüsszeli bizottság egyetlen fillért sem adott határvédelemre, addig a migránsokat névtelen bankkártyákon keresztül pénzelte

– emlékezetett Kocsis Máté.

Ezért a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja támogatja a magyar miniszterelnök javaslatát, hogy a schengeni határvédelemben érdekelt tagállamok hatáskörébe kell telepíteni a migrációs és határvédelmi kérdéseket.

El kell venni Brüsszeltől ezt a feladatot és kötelezettséget, hiszen nyilvánvalóan nem teljesítette

– mondta.

Kocsis Máté hozzátette: a schengeni határok védelmében érdekelt tagállamok és azok belügyminiszterei akarják, és képesek is megvédeni Európa határait.

A déli határszakaszon kiépített védelmi rendszer Kelebia térségében 2016. december 15-énForrás: MTI/Ujvári Sándor

A frakcióvezető elmondta azt is, a javaslat részét képezi, hogy a következő években a brüsszeli bizottság valamennyi határvédelemmel kapcsolatos tagállami kiadás felét finanszírozza.
Kocsis Máté szerint a májusi európai parlamenti választás tétje az, hogy a jövőben tud-e működni olyan Európai Parlament és Európai Bizottság, amely meg tudja és meg akarja védeni Európát a migrációs tömegek bevándorlásától. A javaslattal nemcsak a nemzetállamok hatáskörei bővülnek, de biztonságosabb hely is lehet Európa – tette hozzá.