Esős marad a hétvége, de 18 fok is lehet

időjárás szél szeles eső esős ősz tavasz
Vasárnap szükség lesz az esernyőkre (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Továbbra is a felhős, esős időjárás lesz jellemző a hétvégén, vasárnap szinte mindenhol felhős lesz az ég, északon viharos széllökések is lehetnek.
Vágólapra másolva!

Szombaton közepesen és erősen felhős területek egyaránt lesznek, főleg az északi megyékben lehet helyenként zápor vagy eső. Az éjszaka első felében még erősen felhős lesz az ég, és főleg az ország északkeleti részén több helyen valószínű eső és zápor is. Hajnalra mindenhol csökken a felhőzet, és az eső is eláll. Reggel, délelőtt még szakadozottabb lesz a felhőzet, a legtöbb napsütés Borsodban és Szabolcsban várható.

Vasárnap napközben viszont szinte mindenhol beborul az ég, és nagyjából déltől észak, északnyugat felől egyre többfelé valószínű eső, zápor.

A Dunántúl délnyugati részein kicsi a csapadék valószínűsége. A délnyugati, nyugati szél többfelé is megerősödik, de elsősorban éjszaka az északi határ mentén lesznek viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 10 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap döntően 10 és 18 fok között várható, de a Dráva mentén kissé melegebb is lehet.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ralf Hirschberger

Európában, Portugália partjaitól nyugatra van az az anticiklon, ami meghatározza a kontinens déli, délnyugati országainak időjárását. Arrafelé napos az idő, és általában 14 és 20 fok között alakul a hőmérséklet.

A legmelegebb azonban nem arrafelé van, hanem Délkelet-Európában. Lappföld fölött van egy markáns ciklon, ennek hullámzó frontja egészen Görögországig elér.

Ennek a rendszernek az előoldalán a Fekete-tenger partvidékére enyhe levegő áramlik. A Duna-deltában 24, 25 fokos csúcsértékek is előfordulnak. Hátoldalán ugyanakkor Skandinávia fölé sarkvidéki levegő áramlik, ennek köszönhető, hogy nagyjából az Oslo-Stockholm vonaltól északra jellemzően napközben is 0 fok alatt marad a hőmérséklet. Európa északnyugati, nyugati államainak időjárását egy több középpontú ciklonrendszer határozza meg. A frontok mentén csapadékos az idő, így például a Brit-szigeteken is, ahol Írországban és Skóciában nagyobb mennyiségű eső esett az elmúlt 24 órában.

Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárására zonalitás lesz jellemző, több hullámban érkezik nedves levegő hazánk fölé, de lényeges hőmérséklet-változásra egyelőre még nem kell számítani.