Elkészült a május 26-i európai parlamenti választás hirdetménye, amelyeket elkezdtek kiszállítani a választási irodákhoz. Várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – számolt be a Nemzeti Választási Iroda.

A nemzetiszínű és európai uniós motívummal ellátott hirdetmény 50x70 centiméter méretű, és több mint 87 ezer darabot gyártottak belőle.

Budapest, 2019. március 11. Kifüggesztik az európai parlamenti választás hirdetményét a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit, Magyarországon május 26-ánForrás: MTI

 A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett

a magyarországi választás napját, a választói névjegyzékkel és az ajánlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Olvasható rajta például, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok a névjegyzékbe történő felvételükről, valamint a szavazás helyéről és idejéről értesítőt kapnak. Az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgára május 10-ig kérheti névjegyzékbe vételét. A plakáton szerepel az is, hogy a választójoggal rendelkező választópolgár

április 23-ig ajánlóíven ajánlhat listát.

A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár érvényes ajánlása szükséges, és egy választó több listát is ajánlhat.

A hirdetmény tájékoztatást ad arról, hogy magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár személyesen szavazhat az értesítőn feltüntetett szavazóhelyiségben. A mozgásukban korlátozottak mozgóurnát kérhetnek. A szavazás napján külföldön tartózkodó választók belföldön az általuk megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletén adhatják le szavazatukat. Szavazni egy listára lehet.