Márki-Zay szocialista bizalmasának a lánya visszalépett a lakásvásárlástól

2019.03.11. 17:24

Nagy Ernő lánya felmondja a hódmezővásárhelyi önkormányzattal kötött adásvételi és a bérleti szerződését – ez derült ki helyi szocialista politikus hétfői sajtótájékoztatóján. Az ügy kapcsán Márki-Zay Péter bizalmasa elismerte, több hibát is elkövetett, amikor segített rokonának lakáshoz jutni. A helyi Fidesz szerint ez annak a beismerése, hogy korrupció történt. Az Origo stábja megszólaltatta a lakásbotrányba keveredett MSZP-s képviselőt. 

Az Origo által feltárt hódmezővásárhelyi lakásbotrány lezárulni látszik. Ismert, a város önkormányzata egy szocialista politikus lányának áron alul, jogszerűtlenül adott el egy önkormányzati ingatlant. Több mint árulkodó, hogy a város szívében elhelyezkedő, kétszobás, nagypolgári lakásnak mindössze 7,6 millió forint volt a kikiáltási ára, amikor az önkormányzat nyilvános pályázaton eladásra meghirdette, tavaly decemberben viszont mindösszesen 5,04 millió forintért jutott annak a tulajdonjogához.

Visszalépett a lakásmutyiból Márki-Zay bizalmasának lánya

Nagy Ernő helyi szocialista képviselő hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, mégsem kell lányának a belvárosi önkormányzati bérlakás – közölte a Promenad.huMárki-Zay Péter polgármester MSZP-s bizalmasa leszögezte továbbá, hogy rokona fel fogja mondani az önkormányzattal kötött adásvételi és a bérleti szerződést is. 

A politikus, aki egyben a város Lakásügyi Tanácsadó Testületének az elnöke, elmondta, hogy még 2017 áprilisában kért segítséget Almási István akkori polgármestertől, hogy „a nehéz helyzetbe került lánya önkormányzati bérlakást kaphasson Vásárhelyen”. Hozzátette, 2017 nyarától a mai napig folyamatosan mindenben eleget tett a bérfizetési és egyéb közüzemi díjfizetési kötelezettségeinek, majd a tavaly decemberi adásvételi szerződés megkötése után megkezdte a saját költségén a lakás villanyhálózatának felújítását, ami eddig legalább 400 ezer forintba került. Ugyanakkor hozzátette, hogy a szóban forgó lakás lakhatatlan állapotban volt, ezért nem élt abban a lánya. Elismerte továbbá, hogy

  • való igaz, hogy a lakásügyi testület elnökeként tavaly év végén a közüzemi szolgáltatók nullás igazolása nélkül írta alá a bérleti szerződés meghosszabbítási kérelmét,
  • több hibát is elkövetett az ügy során. A lánya kérelmének előterjesztésén nemcsak tartózkodnia kellett volna a szavazáskor, hanem nem is kellett volna részt vennie az ülésen.
  • azt is is hibának tartja, hogy az új városvezetést kellemetlen helyzetbe hozta.
Hódmezővásárhely, 2018. március 19. Márki-Zay Péter polgármester a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésének kezdete előtt a városháza dísztermébenForrás: MTI/Ujvári Sándor

Az Origo stábjának sikerült lencsevégre kapni Nagy Ernőt, aki egészen meredek módon próbálta relativizálni a történteket. „A lányom megkapott egy olyan lakást, amit abszolút fel kell újítani, használhatatlan volt. Mégis vállalta volna” – magyarázta meg, hogy miért nincs szerinte komolyabb baj azzal, hogy a Lakásügyi Tanácsadó Testület elnökeként és Márki-Zay Péter bizalmasaként intézett egy lakást rokonának. 

Itt tudja megnézni, ahogy Márki-Zay Péter bizalmasa magyarázkodik az Origo stábjának:

Fidesz: Bebizonyosodott, hogy korrupció történt!

A sajtótájékoztatón elhangzottakra Hegedűs Zoltán, a helyi Fidesz-frakció vezetője reagált. A politikus szerint a visszalépéssel mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy egy súlyos korrupciós ügyről hullt le a lepel.

Nagy Ernő lényegében elismerte, hogy Márki-Zay Péterrel és Kis Andreával közösen 5 millió forintért egy Kossuth téri lakást akart átjátszani a lányának, és próbálja kimosdatni az ügyből a polgármestert és az alpolgármestert  

– hangsúlyozta a kormánypárti képviselő, aki kiemelte, az MSZP-s képviselő állításaival szemben az adásvételi és a bérleti szerződésen ott van Márki-Zay Péter és Kis Andrea alpolgármester aláírása is. Ismét felszólította Nagy Ernőt, hogy alkalmatlansága és méltatlansága miatt mondjon le a lakásügyi testület éléről és a képviselői posztjáról is.

A Fidesz-frakció már megtette a feljelentést az ügyben.