Sosincs késő tanulni, a sokrétűség jövedelmező

felnőttképzés, illusztráció
Vágólapra másolva!
Egyre többet olvasni arról, mekkora munkaerőhiány van szakképzett fizikai munkásokból, de időközben a szellemi munkát végző pozíciók is betöltetlenek maradtak. Egy jól megválasztott képzéssel és kellő motivációval stabil, jól fizető munkahelyet találhatunk, azonban az önképzés és az önfejlesztés nem érhet itt véget, törekednünk kell a sokrétűségre. Az OKJ-s végzettséget kínáló intézmények többségénél ráadásul különböző kedvezményeket tudunk igénybe venni.
Vágólapra másolva!

Ma már olyan ütemben fejlődik a világ, a gazdaság, a technológia, hogy a tudásunk csupán néhány évig tekinthető korszerűnek, ezután versenyképességünk jelentős mértékben csökken. Nem ülhetünk a babérjainkon, gőzerővel fejlődik a gazdaság, a technológia új pályára állította az emberiséget.

Egy biztos: születésünktől a nyugdíjas éveinkig folyamatosan képeznünk kell magunkat, a felnőttképzés keretein belül versenyképes tudásra kell szert tennünk.

Aki sok év munka után jött rá arra, hogy a napi nyolcórás irodában tartózkodás egyszerűen nem neki való, annak nem késő váltani, a rendezvényszervező tanfolyam nagyszerű választás. A munkakör betöltésekor könnyen kamatoztatható a kreativitás és kommunikációs képességek is. Egy céges parti legkisebb momentumától az esküvő legnagyobb pillanatáig minden a rendezvényszervező felelőssége. Izgalmas, felelősségteljes állás.

A rendezvényszervezés felelősségteljes és izgalmas kihívásokkal teli munka Forrás: Shutterstock

Ez a szakma azoknak kiváló választás, akik szeretik, ha a munkájuk során nincs két egyforma nap, ugyanakkor mobilisak és nyitottak a világra, hiszen a rendezvényszervezés sok utazással járhat.

Az ECDL Start tanfolyam egy alapozó informatikai képzés, elvégzése nemzetközi szinten elismert ECDL Start bizonyítványt ad. A képzés előnye, hogy az ECDL végbizonyítvány megszerzéséhez szükséges 7 helyett kezdetként elegendő legyen 4 modulvizsgát letenni ahhoz, hogy a tanuló hozzájusson az első, az informatikai „írástudást” igazoló nemzetközi bizonyítványához. Ez a tanfolyam elvégezhető akár 5 hét alatt is, de választható 3 hónapos, lazább verzió is. Ezt kiegészítendő, vagy helyette rövidebb, de ugyanúgy hasznos az Excel tanfolyam. Aki sikeres vizsgát tesz, képes az alapvető táblázatkezelésre: táblázatok létrehozására, gyakori függvények használatára, diagramok létrehozására, táblázatok nyomtatására.

Aki szeret mozogni, közel áll hozzá a sport, szívesen foglalkozik emberekkel, annak jó hírünk van: rengeteg OKJ-s edző és sportoktató képzést kínálnak az erre szakosodott intézmények, melyek több helyszínen is indulnak szerte az országban.

A mozgás szerelmesei is megtalálják a nekik való képzést egy kis utánajárással Forrás: Fit4Race

Akik mozgásigényüket inkább tánccal elégítenék ki, azoknak a tánc instruktor tanfolyam jó választás lesz.

Sokan vigyáznak szívesen gyermekekre, számukra kínálják az intézmények a bébiszitter tanfolyamokat.

A szakma nagy előnye, hogy a háztartási alkalmazottként a bébiszitterek hazánkban kedvezőbb adózásban részesülnek.

Ráadásul, akit nem rémít meg az országhatár átlépése, kinyílik számára a világ, hiszen a nyugati országokban magasabb keresetre lehet számítani, és az intézmények által nyújtott magyar-angol nyelvű tanúsítványnak köszönhetően külföldön is könnyedén tölthető be állás bébiszitterként.

Miért hasznos az OKJ-s képzés?

• Államilag elismert OKJ-s bizonyítványt kapunk.
• Munka mellett is végezhető.
• Rövidebb ideig tart, mint elvégezni egy főiskolát vagy egyetemet.
• Rengeteg képzés közül lehet válogatni.
• Többféle időbeosztásra van lehetőség. Például hétköznapi, intenzív oktatásra, melyen heti kétszeri oktatással is indítanak kurzusokat, de hétvégi tanrend is választható, melyet főképp a diákok szoktak kedvelni.
• Nem csak fiatalok körében, de a középkorúak közt is népszerű lehetőségek a továbbképzések.
• A későbbi továbbtanulási szándéknál a bizonyítvány többletpontot jelenthet.
• Megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb álló szakmát.
• Megkönnyítheti a külföldi munkavállalást.
• Egyszerűbbé tehető vele a munkakeresés, hiszen a mai telített munkaerőpiacon, ahol egyre több diplomás keres állást, egy jó szakmával előnyben részesülhetünk.
• Egy jól megválasztott szakmával magasabb pozíciót és bért kérhetünk, akár jelenlegi munkahelyünkön is.

Aki a mezőgazdaság iránt érdeklődik, esetleg később földet tervez venni, vagy őstermelő szeretne lenni, végezzen el egy mezőgazdasági szakképzettséget kínáló tanfolyamot!

Mivel csak az vásárolhat mezőgazdasági földterületet, aki legalább három éve igazolhatóan mezőgazdasággal foglalkozik, vagy erdészeti, esetleg egyéb ez irányú szakképzettséggel rendelkezik, nyilvánvaló, hogy aki nem rendelkezik mezőgazdász múlttal, csak úgy juthat földhöz, ha elvégez egy ilyen irányú OKJ-s képzést.

Talán az egyik leghasznosabb tanfolyam, de aki bármilyen képzést elkezd, mellette sajátítsa el a gyorsolvasást, mert így sokkal könnyebben fog boldogulni a tanulással és úgy általában az olvasással a jövőben.

A programoknak köszönhetően játékos, interaktív formában sajátítható el a gyorsolvasás képessége, és körülbelül napi fél óra ráfordítást igényel egy hónapon keresztül.

Eladóra mindig szükség lesz, így rövid és hosszú távon is jó választás lehet az élelmiszer- és vegyi áru eladó tanfolyam. Aki jó kommunikációs képességekkel rendelkezik, kereskedelmi egységben szeretne elhelyezkedni vagy saját boltot nyitna, de inkább műszaki beállítottságú, annak előbbi helyett inkább a műszakicikk-eladó tanfolyam ajánlott.

A honlapszerkesztés otthonról is végezhető munka Forrás: Origo

A WordPress tanfolyam elvégzése után programozás nélkül, gyorsan lehet honlapokat készíteni – a képzés az egyik legaktuálisabb tudást adja.

Aki nem idegenkedik a számítógépektől és az otthoni ülőmunkától, annak ez a pályája.

Sokan tapasztalhatják, mekkora hiány van a minőségi szakemberekből. Ez a hegesztőkre is igaz: túl kevesen jelentkeznek erre a férfias, gyakorlatias szakmára, ráadásul, akik elvégzik, azok közül rengetegen külföldön keresnek boldogulást.

De ami az egyiknek probléma, a másiknak lehetőség, biztos kezű, minőségi hegesztő szakemberekre egyrészt itthon is szükség van, másrészt a nemzetközi szinten elismert TÜV hegesztő minősítéssel külföldön is könnyű boldogulni.

A CAD egy számítógéppel segített gépészeti tervezésről szóló tanfolyam, mely műszaki és gépészeti beállítottságúaknak ajánlott, és körülbelül 3 hónap alatt kitanulható szakma. A tanfolyam elvégzését követően szoftver segítségével lehet majd virtuálisan modellezni, szerkezeteket összeszerelni, vizsgálatokat végezni, rajzokat készíteni, gyártási dokumentációt létrehozni. Kvázi továbbképzésként érdemes megcsinálni a 3D-nyomtatás kurzust is.

Bár a technológiát leggyakrabban gyors prototípusgyártás esetén alkalmazzák, alkalmazási területei és a technológiában rejlő lehetőségek jóformán végtelenek.

Az ipari felhasználásában hatalmas fantázia van, de az orvosi alkalmazása is egyre gyakoribb. Ha valamiről elmondható, hogy a jövő iparága, ez biztosan közéjük tartozik. Most még könnyű úttörőnek lenni, egyelőre nem telített a piac.

A targoncavezető tanfolyamot kevesek számára kell bemutatni. Aki számára esélyes, hogy kereskedelemben, raktárban, telepen, gyárban fog dolgozni, vagy bármilyen olyan helyen, ahol anyagot, árut kell mozgatni, akkor ez pont jól jön számára, és jól fog mutatni az önéletrajzban is. A hivatalos nevén építő- és anyagmozgató-gépkezelőképzés az oktatóközpontok szervezésétől és a képzés intenzitásától függően lehet pár hét, de akár 2 hónap is.

A targoncavezetés népszerű szakma a férfiak körében Forrás: Still

A munkahelyi elsősegélynyújtó nem külön szakma, de nagyon fontos, hiszen egy jogszabály értelmében minden munkahelyen kell lennie olyan személynek, aki jártas elsősegélynyújtásban.

A tanfolyam által nyújtott ismeretek a hétköznapokban is hasznosak, bármikor történhetnek balesetek, és jóval nagyobb biztonságban tudható a család, ha ismert, hogy ilyen helyzetben mit kell csinálni.

A tűzvédelmi vizsgát is egy jogszabály teszi igazán keresetté, mely előírja, hogy bizonyos munkaköröket csak érvényes tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező személy végezhet. A képzés során kapott oklevél 5 évig érvényes, tehát 5 évente mindenképpen meg kell újítani.

A pálinkafőzésnek óriási hagyománya van Magyarországon. A finom, tiszta, minőségi párlatokra mindig lesz igény határon innen és túl.

Aki már eddig is próbálkozott kisüsti pálinkák főzésével, az hobbiját most hivatalossá teheti, mesteri szintre emelheti ezzel az OKJ-s képzéssel.

Sokak számára a munka melletti tanfolyam, vagy maga a jelenlét nehezen kivitelezhető. Az ő számukra kínál egyre több intézmény internetes oktatást, vagy egyéb oktatást, érdemes a világhálón utánanézni a lehetőségeknek.

A pálinkafőzésnek nagy hagyománya van Magyarországon Forrás: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az internet elterjedésével az e-learning-tanfolyamok hatalmas népszerűségre tettek szert, melyek a képi és hanganyagok elektronikus úton való tárolási és továbbítási módszerekkel új lehetőségeket kínáltak a távoktatásban.

A részletezett képzések mellett az alábbi tanfolyamok elvégzői szintén komoly munkaerőpiaci érdeklődésre számíthatnak: bér és társadalombiztosítási ügyintéző, divat- és stílustervező, gazdasági informatikus, fotográfus és fotótermék-kereskedő, grafikus, infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető, ingatlanközvetítő, lakberendező, PLC programozó, műtárgyvédelmi asszisztens, mozgókép- és animációkészítő, pénzügyi-számviteli ügyintéző, szoftverfejlesztő, társasházkezelő és vámügyintéző.

A rovat tippje (X)

Ha a motiváció megvan, csak a költségek okoznak fejfájást, akkor válassza minikölcsön.hu azonnali kölcsönét.

A cikk megjelenését a Minikölcsön.hu támogatta.