Valamiféle engedményre készül Manfred Weber

WEBER, Manfred
Passau, 2019. március 6. Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) hamvazószerdai rendezvényén Passauban 2019. március 6-án. A politikai hamvazószerdának is nevezett napon a német pártok képviselői találkoznak a támogatóikkal és beszédeket mondanak. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője budapesti találkozójának ténye azt mutatja, hogy a német politikus valamiféle engedményt szeretne tenni a Fidesz felé.
Vágólapra másolva!

A keddi találkozón a Fidesz európai néppárti tagsága lesz a téma, mivel korábban a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését a Néppárt 12 tagpártja hivatalosan kezdeményezte.

Törcsi Péter azt mondta, a találkozó lehetséges eredményéről sokat elmond, hogy Manfred Weber nem a magyar miniszterelnököt kérte meg, hogy utazzon hozzá Münchenbe vagy Brüsszelbe, hanem ő jött Magyarországra.

A Néppárt EP-választási csúcsjelöltje ezzel elismerte – hogy az elmúlt hetekben tett „igaztalan nyilatkozataival” –, túllőtt a célon, többek között azért is, mert a magyar kormánypártoknak jó barátai és megbízható szövetségese a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és pártszövetségese a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) is

– fűzte hozzá.

Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője és csúcsjelöltje Forrás: MTI/EPA/Lukas Barth-Tuttas

Az igazgató úgy véli, hogy Manfred Weber engedményének egy másik oka a Néppárt népszerűségének csökkenése lehet. A nagy múlttal és népességgel rendelkező tagállamok konzervatív, kereszténydemokrata pártjai sokat veszítettek népszerűségükből az elmúlt években – tette hozzá.

Felidézte: a korábbi EP-választások során a Néppárt egyértelműen mindig vezette a népszerűségi listát, több tucat, akár 30-40 mandátummal többet szerzett a második helyezett szocialistáknál.

Jelenleg a küzdelem kiegyenlítődése látszik, ezért a Néppártnak szüksége van a Fideszre

– hangsúlyozta Törcsi Péter.