Szembefordultak a DK-ban Gyurcsánnyal az antiszemita Jobbikhoz való közeledés miatt

2019.03.12. 12:38

Kemény hangú írásban ment neki a DK vezetőségének Bauer Tamás, a párt jelenlegi politikusa, korábbi alelnöke, aki kifogásolta, hogy pártja hajlandó együttműködni a Jobbikkal. Ennek azért van jelentősége, mert ismét megmutatkozott, hogy komoly ellenállás alakult ki Gyurcsány Ferenc politikájával szemben a párton belül. Másrészről Bauer eszmefuttatásából az is kiderült, hogy a balliberális oldalon közel sem mindenki gondolkozik úgy, mint Karácsony Gergely, aki minden gond nélkül elfogadta az antiszemita Jobbikot szövetségesként.

Ismét kritikával illette a DK vezetését Bauer Tamás, a párt politikusa a „Jobbikkal?” elnevezésű, ma közzétett írásában. Nem kicsit, nagyon.

Bauer: A Jobbikkal való együttműködést nem tudom elfogadni!

A Gyurcsány-párt korábbi alelnökének – az Erdélyben amúgy kifütyült –, Gyöngyösi Mártonnak a hétfői, napirend előtti felszólalásából merített ihletet. A Jobbik elnökhelyettese a „Székely Szabadság Napja nevű marosvásárhelyi rendezvényről” beszélt a parlamentben, amit Bauer úgy kommentált, hogy a „Jobbik fenntartja a Fideszénél is intranzigensebb politikáját a nemzeti kérdésben”. Azt nem tudja, hogy ennek a hangnemnek mennyire volt célja a szavazatszerzés, abban viszont biztos, hogy a párt nem sokat változott az elmúlt időszakban. A DK-s politikus korábban többször is hangot adott annak, hogy egyértelműen elutasítja a Fidesz-kormány által elfogadott kettős állampolgárság intézményét, ezúttal sem hagyta ki a lehetőséget. Bauer írásában felidézte Vona Gábornak – pártjának 2010-es parlamentbe kerülés előtti – a Napkeltében tett kijelentését, miszerint azt kívánja, hogy „minden magyar egy hazában élhessen”. Meglátása szerint ez a mondat a mai napig meghatározza a Jobbik politikáját.

Ez pedig ugyanúgy szélsőjobboldali politikát jelent, mint a zsidózás és cigányozás

– mondta a DK-s politikus, aki hozzátette, hogy

nem tudja elfogadni a baloldali ellenzék és a Jobbik politikai együttműködését.  

Írásának végén kitért a március 15-ei ellenzéki tüntetésre, amelynek kapcsán kijelentette, nem hajlandó részt venni rajta. „Aki akar, ám vegyen részt olyan tüntetésen, ünnepi megemlékezésen, ahol mások Árpád-sávos zászlóval vonulnak fel. Ünnepeljen együtt a Jobbikkal. Én is megpróbáltam néhányszor tavaly, de elegem lett ebből” – fogalmazott Bauer, akit elhatározásában megerősített Gyöngyösi hétfői parlamenti felszólalása.

Szembefordultak Gyurcsánnyal 

Bauer írása azért lényeges, mert rávilágít arra, hogy komoly ellenállás mutatkozik Gyurcsány Ferenc politikájával szemben a DK-n belül. Az utóbb hetek, hónapok alatt kiderült, hogy a bukott kormányfő és a pártvezetés támogatja az antiszemita Jobbikkal való együttműködést. Csakhogy – mint ez Bauer gondolataiból látható –

a párt egy része elveti a szélsőjobbhoz való közeledést, és teljességgel kizár egy ilyen jellegű szövetséget.

A dolognak van egyfajta szimbolikája is: Bauer egészen 2014-ig a párt alelnökeként Gyurcsány Ferenc egyik bizalmasának számított, ezután viszont törés következett be kapcsolatukban, hiszen a politikus teljesen váratlanul lemondott tisztségéről. Az igazi kenyértörést közöttük csak a Jobbikkal való együttműködés hozta el, Bauer immár második alkalommal kritizálta a bukott kormányfőt, és a párt vezetőségét. Ami még látható, hogy

a DK-ban közel sem mindenki gondolkozik úgy, mint Karácsony Gergely, aki – vélt politikai érdekei miatt – tagadta, hogy a zsidólistázás az nácizmus.

Bár Karácsony korábban teljesen másképp vélekedett, az elmúlt hónapokban minden gond nélkül belesimult az antiszemita Jobbikkal kiegészített, új ellenzéki szövetségi rendszerbe.

Bauer korábban is felemelte a szavát a folyamat ellen, arról itt tud részletesen olvasni.  

KAPCSOLÓDÓ CIKK