Kétszáz pályázat érkezett február 28-ig a népegészségügyi feladatok ellátására kiírt Három generációval a egészségért elnevezésű pályázatra – mondta el Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár kifejtette: az 5,8 milliárd forint keretösszegű pályázat célja, hogy a háziorvosi praxisok, praxisközösségek, az alapellátásban tevékenykedők nagyobb hangsúllyal dolgozzak össze a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek visszaszorítása érdekében.

Az államtitkár elmondta, a kiírással a kormányzat célja az volt, hogy a pályázók a gyerekektől az idősekig minden generációt megszólítva olyan betegségmegelőző programot állítsanak össze, ami eddig még nem volt a területükön. Fontos feltételként tűzték ki, hogy legyen összefogás az alapellátás és a szakellátás között, de a program során együtt kell működni az egészségfejlesztési irodákkal is.

Horváth IldikóFotó: Hirling Bálint - Origo

Mint mondta, Magyarországon kardivaszkuláris és daganatos betegségekben halnak meg a legtöbben, ugyanakkor az e két betegségcsoport okozta elváltozások életmódváltással nagymértékben megelőzhetők.

A forrás egy évig használható fel, és 1,2 millió embert szeretnének elérni. A nyertes pályázatokat az egészség világnapján hirdetik ki.

Horváth Ildikó a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hangsúlyozta: a pályázat eredményeként kialakult munkában szeretnék megjeleníteni, hogy először – főleg fiatal korban – az egészség minél jobb megőrzése a cél, és csak utána – szükség szerint – következik a betegség korai felismerése, illetve hatékony gyógyítása.