Megbukott Gyurcsány legfőbb szövetségese

Németh Angéla DK Demokratikus Koalíció
Vágólapra másolva!
Nem kapott többséget a baloldali vezetésű Rákospalotán a polgármester által beterjesztett 2019-es költségvetés. A képviselők a kedd esti ülésen 10 igen, 4 tartózkodás és 7 nem ellenében utasították el a büdzsét. A Fidesz-KDNP a szavazás után azt közölte, hogy továbbra is a DK és Lamperth Mónika foglya maradt a XV. kerület. A DK által támogatott Németh Angéla polgármestersége eddig nem egy sikertörténet, pedig a városvezető korábban többmilliós jutalommal akarta kitüntetni magát.
Vágólapra másolva!

Teljesen megbukott a Németh Angéla-Lamperth Mónika kettős által beterjesztett költségvetés a XV. kerületben azzal, hogy a képviselők többsége elutasította a javaslatot. 10 képviselő szavazott igennel, 4 tartózkodott és 7 nemmel voksolt.

A Demokratikus Koalíció támogatásával megválasztott polgármester totális vereséget szenvedett.

DK-s kifizetőhely?

A DK és Lamperth foglya maradt a XV. kerület - így reagált a szavazás eredményére Pintér Gábor, a Fidesz XV. kerületi frakcióvezetője. Közölte: kedden sem sikerült a Lampert Mónika jegyző készítette költségvetési rendeletet elfogadni. A 21 fős képviselő-testület 7 fős Fidesz-KDNP frakciója számos módosítással élt, melyet a baloldali vezetés jogellenesen még szavazásra sem bocsátott.

A Fidesz-KDNP frakció céljai nem változtak, a helyben élők boldogulását és a kerület biztonságos fejlődését tekintjük a legfontosabbnak - zárul a nyilatkozat.

Kétmilliós jutalom a semmire

Mint arról korábban beszámoltunk, Németh Angélát gyakorlatilag dróton rángatja Lamperth Mónika, a kerület jegyzője. A DK-közeli városvezetőt szeptemberben választották meg, de máris kétmillió forintos jutalommal lepte volna meg magát. Jellemző, hogy az ezzel kapcsolatos előterjesztést a korábbi jobbikos Bodó Miklós adta be, aki jelenleg a XV. kerületi önkormányzat pénzügyi és településfejlesztési bizottságának elnöke.

Az előterjesztésben Németh féléves polgármesteri munkáját jutalmazták volna, ám mindössze két hónapja volt polgármester a testületi ülés idején,

előtte csak alpolgármesterként járt el ilyen jogkörben. Vagyis, a Jobbik-Gyurcsány összefogás, a jobbikos hízelgés Gyurcsányéknak itt is elég könnyen tetten érhető.

Németh Angéla, a Demokratikus Koalíció polgármestere csúnyán megbukott Forrás: Facebook

Megbukott a posztkommunista-neonáci-zöld koalíció

Egyébként a költségvetés elfogadását a demokratikus berendezkedésű országokban mindenhol a vezető koalíció vizsgája, legyen az egy állam, vagy egy önkormányzat gazdálkodása. A költségvetés tervezése, végrehajtása, közös felelőssége a kormányzó koalíciónak. Éppen ezért azt sosem az ellenzéknek kell megszavaznia.

Rákospalotán ki kell mondani, hogy a városvezető koalíció, élén az azt vezető polgármesterrel, megbukott. A pozíciók szétosztásában tudtak csak együttműködni, olyan költségvetési tervet, amit mindannyian el tudnak fogadni, már nem sikerült megszavazni.

A koalíció korábbi alpolgármestere nyilatkozta, hogy azért nem szavazták meg, mert pártfinanszírozási elemeket tartalmaz. A mostani eset fő tanulsága mindenesetre ezzel kapcsolatban, hogy miként tud, illetve hogy miként nem tud együttműködni az a "szivárványkoalíció", amiben a posztkommunista pártok a neonácikkal, a neoliberálisokkal, a zöldekkel és szakadár jobboldali elemekkel próbálnak együttműködni, minden elvüket feladva a hatalom megszerzése érdekében.