Az ital, ami összekovácsol: a pálinka

blablabla
Vágólapra másolva!
Áprilisban, a tavasz legszerethetőbb időszakában gyűlnek össze a pálinka rajongói Gyulán. A legjobb minőségű, illatos és zamatos italok fesztiválján, a Gyulai Pálinkafesztiválon születik meg az Összetartozás Pálinkája is. A hagyományteremtő, szimbolikus gesztust már másodjára ejtik meg: idén a szilvával a főszerepben.
Vágólapra másolva!

„Arról beszélgettünk tavaly Barabás Attilával, a Magyar Pálinka Lovagrend elnökével, hogy valamit létre kellene hoznunk, amivel maradandót alkothatnánk, tehetnénk a pálinkáért, így talán valamelyest a nemzeti összetartozásért is” – emlékszik vissza Bora Imre, a fesztivál igazgatója arra, hogyan született meg a Kárpát-medencei Összetartozás Pálinkája.

– mondja, hozzátéve, hogy az igyekezetbe némi nehézséget vitt az, hogy a pálinka minőségét a törvény óvja. Eszerint a pálinka szó használatát csak színtisztán magyar gyümölcsből készült italra engedélyezik.

A pálinka: színtisztán magyar gyümölcsből Forrás: Gabriel Janos

Azonban az Összetartozás Pálinkájaként az itthoniak mellett határon túli párlatokat is házasítanak egy nagy, nyílt hordóban. „Igazából pont ezért ez inkább egy szimbólum, törvény szerint nem hívhatnánk pálinkának az italt. Ám úgy látjuk, hogy a köznyelv nem igazán így működik, pálinkának hívja az itthoni, de a szomszédos párlatokat is.”

Úgy gondolom, hogy még egyetlen barátunkat sem hívtunk át úgy, hogy gyere, kóstoljunk egy jófajta párlatot

– mondja Bora Imre. Így tehát az Összetartozás Pálinkájába a legnagyobb nevű hazai kereskedelmi főzdék, a magánfőzők és bérfőzetők párlatai, de vajdasági, erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, drávaközi és muravidéki italok is bekerülnek. Az így „született” pálinkát aztán megszentelik, majd palackozzák. „Sorszámmal ellátott szép kulacsba kerül az ital, majd pedig díszdobozban elküldjük azoknak a köztiszteletben álló személyeknek, akik szerintünk a Kárpát-medencei magyarságért a legtöbb áldozatot hozták” – magyarázza.

Így születik az Összetartozás Pálinkája Forrás: Gabriel Janos

Tavaly a barack éve volt, most a szilva jön. „Az az elképzelésünk, hogy próbálunk minden évben egy hagyományos magyar gyümölcsöt kiemelni. Így gondoltunk ezúttal a szilvára. A jól ismert, szinte mindenki által szeretett gyümölcshöz kapcsolódnak majd a gasztronómiai események, valamint az Összetartozás Pálinkájának a ceremóniája is.” A fesztiváligazgató elismeri, hogy a szilvapálinkát talán nem a legkönnyebben fogyasztható pálinkák között tartják számon, ugyanakkor úgy látja, hogy mára ez is alakul. „Régebben ez mindig arról szólt, hogy legurítottunk egy szilvát, aztán beleborzongtunk, és mindenki elbizonytalanodott magában, hogy vajon miért is kellett ezt meginnunk” – mondja nevetve.

Ma már azonban szerencsére ez nem így van.

„Jómagam amúgy jobban kedvelem a 40 fokos termékeket, hiszen azoknak jobban ki lehet venni a zamatát, az ízét. Ráadásul a békési szilva egy eredetvédett gyümölcs is, ami ugyancsak hozzátesz egy szép pálinka különlegességéhez és nívójához.”

Orbán Viktornak is jut egy palackkal Forrás: Gabriel Janos

A pálinka helyzetével kapcsolatban a fesztiváligazgató megjegyzi, hogy „ma már egyre többen vannak, akik értenek a pálinkához, illetve a minőségi fogyasztás kultúráját vallják magukénak. Hozzáteszem, hogy egyre jobb minőségű termékek is kerülnek a piacra”.

Úgy vélem, hogy a pálinka már bőven megérett arra, hogy ne csak idehaza, hanem külföldön is egy elfogadható és eladható termékké váljon.

Bora Imre szerint nagyon sok munkára van még szükség Magyarországon is: „Fontos lenne, hogy a szokásokban is kiteljesedjen ez a párlat. Arra gondolok, hogy a megfelelő pohár mellett arra is oda kellene figyelni, hogy ideális hőmérsékleten szolgálják fel a pálinkát, így az átlagfogyasztók is felismerhetik, hogy milyen izgalmas, sokoldalú italról van szó.” Ehhez persze elengedhetetlen az, hogy a legjobb minőségű pálinkák maradjanak a piacon.

Az utóbbi időben azonban a pálinkát is komoly hátrány érte. „A népegészségügyi termékadót, vagyis a netát a pálinkára is érvényesítették, így egy félliteres termék ára majdnem ezer forinttal nőtt.

Szerencsére jó irányba megyünk, vagyis a prémiumkategória felé tart a fogyasztás, ahol ez az áremelkedés talán kevésbé érzékelhető, ám a háromezer forintos termékeknél már jelentős a különbség.

Fel kell készülniük a pálinkafőzőknek egy 7-8 hónapos visszaesésre” – magyarázza. Így aztán különösen jól jönnek a pálinkát népszerűsítő lépések, mint amilyen maga a pálinkafesztivál, vagy például a nemrég bejelentett pálinkaválogatás. „Öt termék kerül majd be ebbe a válogatásba. Csapody Balázs vezetésével független és neves gasztroszakemberek választják majd ki az aranyérmes pálinkák közül a legjobbakat, amelyeket aztán egész évben ajánlunk majd. Fontos segítség lesz ez a főzdéknek. Tervezzük továbbá azt is, hogy kiválasztjuk – a borokhoz hasonlóan – a Parlament pálinkáit. Szóval nem dőlünk hátra, komolyan vesszük és teszünk is azért, hogy végre a legmagasabb kategóriába kerüljön a pálinka!”