A Fidesz frakcióvezetője szerint olyan korban élünk, amelyben ismét megvédhetjük 1848 monumentális épületét, Magyarország függetlenségét a birodalmi törekvésektől.

Megküzdhetünk azokkal, akik engedelmes, identitás nélküli, nemzeti létükben szétzilált, birodalmi központ alá rendelt egyesült európai népséget akarnak – fogalmazott Kocsis Máté csütörtökön Budapesten, a józsefvárosi önkormányzatnak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett ünnepségén.

A kerület korábbi polgármestere szerint 1848 az újkori magyar szabadság alapkőletételének ünnepe, a haza nagyjai pedig akként építették ezt az országot, hogy semmilyen birodalom ne tudja porig rombolni. 1848-ban Magyarország Európa számos népével együtt elsők között hirdette: a nemzetek függetlenségét nem valamely birodalom biztosítja, hanem a nemzetek Európája. 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar nemzet önállóságát sokszor érte támadás, a magyarok zsigereiben van, hogy a szabadságot nem adják ingyen, mindig meg kell küzdeni érte.
Kocsis Máté elmondta, hogy Európai testvérnépeink elhihetik nekünk a török, a Habsburg, a náci és a szovjet uralom után, hogy az első pillanatban megérezzük, ha egy birodalom célkeresztjébe kerül a függetlenségünk.Ha egy birodalom túlereje kisebb-nagyobb darabokban el is hordja Magyarország szuverenitását, a magyarok előbb-utóbb úgyis visszaszerzik azt.

A fideszes politikus szerint a magyarok 1848-ban is elérték, hogy fegyverek és erőszak nélkül, pusztán a szavak, a bátorság és a közös akarat erejével, Európa rájuk figyeljen.
Manapság ugyan nem csörögnek kardok és nem ropognak fegyverek, mégis csatazajt hallani, nem dördülnek birodalmi ágyúk, de röpködnek jelentések és ultimátumok.Kioktatnak demokráciából azok, akik nem hajlandók elfogadni a magyar választók akaratát, büntetéssel fenyegetőznek, mert meg akarjuk őrizni Európa értékeit, szokásait és kultúráját – hangoztatta.

Kocsis Máté elmondta, lehet, hogy Magyarország ismét első azok között, akik megérezték egy birodalmi törekvés célkeresztjét az európai nemzetek szuverenitásán.

Sára Botond, a VIII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy az 1848-as szabadságharcosok mindenüket feláldozták Magyarországért, jelszavuk a haza és haladás volt. Ez ma így hangzik: Isten, haza, család – tette hozzá.