Orbán Viktor: A keresztény kultúra megvédésének ügyében nincs kompromisszum

2019.03.14. 11:43

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből; írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér „a támadó nyelvezetért”, de fenntartja politikai álláspontját – értesült a Reuters.

A Fidesz vezetői az utóbbi napokban többször határozottan leszögezték, hogy alapvető politikai kérdésekben a Néppárttal kialakult vita során nem tesznek engedményt. Legutóbbi, a Magyar Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor arról beszélt: a keresztény kultúra megvédése és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el, „minden másról lehet beszélgetni”. 

Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt az Európai Néppárt azon tagpártjainak, amelyek a Fidesz kizárását kezdeményeztékForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Reuters által csütörtökön megszerzett egyik levélben Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Beket, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette a levelek hitelességét, és a Reuters azon értesülését is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.

A Fidesz vezetői az utóbbi napokban többször határozottan leszögezték, emlékeztet a Magyar Nemzet, hogy alapvető politikai kérdésekben a Néppárttal kialakult vita során nem tesznek engedményt. Legutóbbi, a Magyar Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor arról beszélt: a keresztény kultúra megvédése és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el, „minden másról lehet beszélgetni”.

Kovács: A kormány és a Fidesz ragaszkodik az európai keresztény kultúra megvédéséhez

Sem a magyar kormány, sem a Fidesz nem köt kompromisszumot a migráció ügyében, illetve Európa és az európai keresztény kultúra megvédésének kérdésében, ezekhez mindenáron ragaszkodik – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-nek.

Kovács Zoltán a miniszterelnök által írt levélre reagált, amelyet Orbán Viktor azon pártok vezetőinek küldött, amelyek a Fidesz kizárását kezdeményezték az Európai Néppártból (EPP).

Az államtitkár kijelentette, amíg van esély arra, hogy az EPP-ben megállítsák a migráció támogatására irányuló folyamatot, és megváltoztassák a politikusok hozzáállását, addig „mi mindent megteszünk a magunk részéről”. Észszerű kompromisszumokra hajlandók minden kérdésben, kivéve a migráció megállítását, valamint a határok és az európai keresztény kultúra megvédését.