Rétvári Bence: Büszke nemzet vagyunk

2019.03.14. 23:18

Mi egy büszke nemzet vagyunk, nem szeretünk birodalmi alattvalók lenni - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Szobon.

Európa történetében a nemzetek mindig a szabadságot jelentik, a nemzetek tudták kivívni az emberek szabadságát akkor, amikor a saját függetlenségüket is garantálták. A birodalmak voltak viszont azok, amelyek veszélyeztették az emberek szabadságát azzal, hogy a nemzetek függetlenségét legyűrték.A parlamenti államtitkár az 1848-49-es eseményeket felidézve arról beszélt, hogy a forradalom kivívta az emberek szabadságjogait, a nemzet pedig szabadságharcot vívott a függetlenségéért.
Nem megalkuvók vagyunk, hanem szabadságszeretők, akik nem tűrik az elnyomást, és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést részesítik előnyben.Rétvári Bence szólt arról is, hogy a magyarok nem tűrik, ha birodalmi törekvések akarják a nemzet jogosítványait lopakodva vagy fenyegetve elvonni.Nem engedünk tehát a 48-ból, de nem kérünk a 49-ből sem, nem kérünk a fenyegetésből és nem kérünk a retorziókból, amelyek megtörni szeretnék az országot - fogalmazott az államtitkár.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkáraForrás: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette, hogy várjuk viszont, amikor 1867-hez hasonlóan eljön újra az a pillanat, amikor a mai viszonyok között is egyenrangú félként tekintenek a Lajtán inneni emberekre a Lajtán túli emberek. 1867-re rájött az uralkodó is, hogy nem lehet megtorlással, elnyomással uralkodni a magyarságon, hanem egyenrangú félként kell kezelni az országot - emlékeztetett.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a rendszerváltáskor még azt hitte Magyarország, hogy ha csatlakozik az Európai Unióhoz, akkor egyenrangú felek kiegyenlített közösségéhez kapcsolódik, de mostanában olyan érzései lehetnek az országnak, mintha csak a parancsok végrehajtása lenne a feladat. Máshol gondolják ki, hogy nekünk mi kéne, hogy legyen a jövőnk - tette hozzá Rétvári Bence.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a 20. század történetében Közép-Európa sokszor beáldozható volt, előbb odavetették a szovjeteknek, később pedig a nagy multinacionális vállaltoknak, amelyek felvásárolták a piacokat és kihasználták az embereket, olcsó munkaerőként tekintettek rájuk.
Ez a helyzet most megszűnt, és Közép-Európa többé nem beáldozható, hanem egyenrangú fél. Azt mondta, hogy mindenkit elfogadnak partnerként, aki három szót ki mer mondani: család, nemzet és keresztény kultúra.