Az 1848-49-es események 12 pontja ma is érvényes - jelentette ki az igazságügyi miniszter csütörtökön Budapesten, tárcájának a forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén.

Trócsányi László azt mondta, hogy bár a körülmények megváltoztak, alapjaiban semmi sem módosult. Mind a 12 pont máig aktuális - tette hozzá.

A miniszter felidézte, hogy az 1970-es években március 15-e még nem volt ünnep, akkor iskolába kellett menni ezen a napon. Később, 1987-88-ban mintegy ezer ember spontán kivonult az utcára, majd 1989-ben, a rendszerváltozáskor már 100-150 ezres tömeg éltette a forradalom és szabadságharc évfordulóját.Akkoriban úgy gondolták, hogy új világ következik Magyarországon, és így is lett: 1990-ben szabad választásokat tartottak.

Trócsányi László igazságügyi miniszterForrás: MTI/Kovács Tamás

Az elmúlt 30 évben óriási utat tettünk meg, ma már olyan Európában vagyunk, ahol érvényesül a szólásszabadság.Egy igazságügyi miniszternek folyamatosan figyelembe kell vennie a 12 pontot, sőt bárhogy alakuljon a jövő, mindenkinek arra kell törekednie, hogy megvalósítsa azokat az életében.Sok minden változik, sok minden marad, ebben a kettősségben kell helytállni - közölte Trócsányi László.

Trócsányi László az EP-választásra utalva megjegyezte, talán ez az utolsó alkalom, hogy igazságügyi miniszterként beszélhet március 15-én.

Az ünnepségen a tárcavezető sok kitüntetést adott át, így Deák Ferenc-díjakat, Moór Gyula-díjakat, Isépy Tamás-emlékérmet, Sulyok Dezső-emlékérmet, valamint miniszteri elismerő okleveleket is.