Március 15-e csodája abban áll, hogy ilyenkor a nemzet emlékezete, minden történelmi áldozatunk és a szabadságért folytatott küzdelmünk egyetlen egy napban sűrűsödik össze, ez a nap a magyar hazaszeretet napja - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Nagykanizsán.

Dömötör Csaba az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján tartott városi ünnepségen úgy fogalmazott: Magyarországot ma is van miért szeretni, a mai magyaroknak a márciusi ifjak örök mércéjével sincs okuk a szégyenérzésre.

Olyan országban élünk, ahol az eredményeket, a szabadságot és a jó életet továbbra sem adják ingyen és könnyen, de amely mégiscsak gyarapodik. Egy olyan országban élünk, amely egyre erősebben áll a lábán, hangja magabiztosabb és a Lajtán túl is tisztán hallatszik - mondta az államtitkár.

Ez az erősödés a mindennapokban is érezhető.Évtizedek óta nem dolgoztak annyian, mint most, a családok nagyobb támogatást kapnak, miközben a biztonságukat is sikerül fenntartani.Budapest az egész ország büszkesége, a magyar vidék városai új lendületet vettek, a Magyar falu programmal pedig a kistelepülésen élők is komoly figyelmet kapnak - mondta.

Eredményeinket egy rohamosan változó Európában tudjuk felmutatni, de csakúgy, mint a 19. század derekán, most is olyan dolgok történnek, amelyek pár éve még elképzelhetetlenek tűntek. Ide sorolta, hogy a sorozatos bővítések után egy meghatározó tagállam elhagyja az Európai Uniót, hogy pár év alatt több millióan érkeztek Európába, és ebben sok vezető inkább lehetőséget, mintsem súlyos kockázatokat lát.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkáraFotó: Polyák Attila - Origo

Egyesek azt is kétségbe vonják, hogy a születendő gyermek érték és nem teher a társadalomnak,és házon belül is támadások érik a keresztény értékeket - mondta.

Dömötör Csaba szerint olyan értékek kérdőjeleződnek meg, amelyeket mi magától értetődőnek gondolunk, ez pedig elég ok arra, hogy teljes erővel vegyünk részt az Európa jövőjéről szóló vitákban.
"Semmi okunk arra, hogy a szőnyeg alatt közlekedjünk, eredményeink és a szabadságért folytatott évszázados küzdelmek adnak alapot ahhoz, hogy ezekben a vitákban egyenrangú félként vegyünk részt." Európa nagyságát a jövőben is a nemzeti közösségek tarthatják meg, mi a nemzetek Európájában hiszünk, keresztény gyökerekkel.Akik ma a nemzeteket támadják és a nyílt társadalom ideológiáját hirdetik, végeredményben Európát gyengítik; ez nem a jövő, hanem az önfeladás útja.

Ezt nem hagyjuk szó nélkül, szembeszállunk a józan ész és a hagyományaink elleni támadásokkal, mert magyarok generációi nem azért adták életüket és vérüket, hogy mi most az önfeladást válasszuk - mondta Dömötör Csaba.

A mi tavaszi hadjáratunk csak most kezdődik, és májusban jön majd el a legfontosabb csatája - fogalmazott, hozzátéve, hogy ha a jövőnkről van szó, akkor nem hátrálhatunk, nem köthetünk olcsó kompromisszumokat sem a családok, sem a saját biztonságunk, sem a keresztény értékek védelme érdekében. Számunkra ez most 1848 legfontosabb üzenete.