Megkezdődtek a március 15-i ünnepségek

ÁDER János; KOROM Ferenc
Budapest, 2019. március 15. Áder János köztársasági elnök ellép a díszzászlóalj előtt z Országház előtti Kossuth téren, ahol katonai tiszteletadással felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulóján, 2019. március 15-én. Balra Korom Ferenc vezérkari főnök. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt, ezzel elkezdődtek a március 15-ei ünnepségek. Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak ma az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulója alkalmából. A díszünnepséget - amelyen a magyar és a lengyel miniszterelnök is beszédet mond - idén ismét a Nemzeti Múzeum kertjében tartják.
Vágólapra másolva!

A zászlót Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység.

Az eseményen részt vettek kormánytagok, az állami és katonai szervezetek képviselői, diplomaták.
A téren sok család, turista jelent meg. Sok nézelődő kokárdát viselt, többen magyar zászlót tartottak kezükben.

A Kossuth térről a lovas díszőrség felvezetésével átvonulnak az ünneplők a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is felszólal.

Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulóján tartott központi rendezvények keretében a Magyar Nemzet Múzeumnál délutántól, a budai Várban egész nap több rendezvénnyel várják az ünneplőket, családokat.

Orbán Viktor miniszterelnök március 15-e előestéjén közzétett levelében felemelő ünneplést kívánt minden magyarnak.


– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve:

Kövér László házelnök Vasváron mondott beszédet. A magyarság számára a szabadság ezer esztendeje ugyanazt jelenteti: nem mások, hanem saját értékeink és érdekeink szerint megszervezni az életünket szülőföldünkön - mondta az Országgyűlés elnöke..

Kövér László hangsúlyozta, hogy a magyar szabadság legfőbb biztosítékát mindig a független, önrendelkező és cselekvőképes magyar állam jelentette, ezért harcolt az évszázadok során Bocskai és Rákóczi, ezért küzdöttek az 1848-49-es forradalomban, amely már nemcsak az állami függetlenségből, de az igazságosság és jogegyenlőség eszményéből is valóságot teremtett.

1848 azóta is világos irányt jelöl ki a számunkra: hűségesek maradni önmagunkhoz - mondta.

A Fidelitas csütörtökön este flashmobot és megemlékezést tartott. Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő, a Fidelitas elnöke a budapesti Petőfi-szobornál azt hangsúlyozta, hogy a május 26-ai EP-választáson az általunk ismert Európa megmaradása a tét.

Hagyományőrző viseletbe öltözött fiatalok a Fidelitasnak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott flasmobján a budapesti Március 15. téren 2019. március 14-én Forrás: MTI/Mónus Márton

Délután az Országházban átadják az állami kitüntetéseket.

Délután a CÖF-CÖKA és a Gazeta Polska civil klubjai is megtartják hagyományos megemlékezésüket, a Bem József téren.

Az ellenzéki pártok többsége a fővárosban tart rendezvényt a nemzeti ünnepen. Több kormánytag, kormánypárti politikus vidéken vagy külföldön vesz részt helyi megemlékezéseken.