Az Európai Bizottság válaszát fogja kérni hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról, miként lehetséges, hogy minden európai uniós tagállam számára kötelezővé tennék az ENSZ migrációs paktumát, amelyet nyolc másik ország mellett Magyarország is elutasított, illetve hogy miért titokban készítenek ilyen terveket - értesült a Magyar Nemzet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a brüsszeli Külügyek Tanácsa hétfői ülésén mindenképpen napirendre akarja vetetni az Európai Bizottság (EB) jogi szolgálata által, gyakorlatilag titokban készített jelentést, amely minden európai uniós tagállamra rákényszerítené az ENSZ Globális Migrációs Csomagját (GCM)

– értesült a napilap. A magyar kormány azt is kezdeményezi, hogy a külügyminiszteri értekezleten rendkívüli napirendi pontban a bizottság számoljon be az összes hasonló titkos terv készítéséről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn azt szeretné kideríteni, hogy milyen más titkos dokumentumok készülnek BrüsszelbenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint azt korábban a Magyar Nemzet megírta, az EB megbízásából készült jelentésből világossá válik, hogy a bizottság azon dolgozik, hogy áterőltessék a tagországokon a migrációs paktumot.

Ez azért is figyelemre méltó, mert a korábbi viták során Brüsszel azt hangoztatta, hogy a migrációs csomagnak nem lesz semmilyen kötelező jogi érvénye azon tagállamokra, hazánk mellett további nyolc országra nézve, amelyek elutasították azt.

A jelentés egyik hivatkozási alapja az Új európai konszenzus a fejlesztési politikáról című 2017-es dokumentum, amely szerint az Európai Unió (EU) és annak tagállamai támogatják a 2015-ös vallettai akciótervet, valamint a GCM kidolgozását. A jelentés azonban, amelyet hazánk is aláírt, csak a migrációs paktum kidolgozását támogatta. Hiszen, bár Magyarország is részt vett a tárgyalási folyamatban, a végeredményt már elfogadhatatlannak tartotta, és nem is támogatta azt.

A jogi szövegben a lisszaboni szerződésre is hivatkoznak, amely szerint az uniónak figyelembe kell vennie az ENSZ keretei között elfogadott célkitűzéseket, és azt állítják, hogy a GCM-nek jogi következményei vannak az EU tagállamaira. Utóbbit azzal indokolták, hogy a migrációs csomag határozottan képes befolyásolni az unió által elfogadott jogszabályok tartalmát.

Újabb kapukat nyitnának meg a migránsok előttForrás: AFP/Stig-Ake Jonsson/Johan Nilsson

A dokumentum kimondja azt is, hogy a tagállamoknak meg kell könnyíteniük az unió célkitűzéseinek elérését, beleértve a GCM végrehajtását is. A jelentésben található pontatlanságok közül érdemes kiemelni azt a pontot, amely szerint az EU képviselői és tagállamai nevében tárgyaltak a migrációs paktumról, holott Magyarország soha nem járult hozzá közös uniós állásponthoz a vita során.

Mint ismert, Szijjártó Péter előző vasárnap a jelentés kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy korábban az összes bevándorláspárti politikus azt állította, hogy a csomag nem lesz kötelező érvényű a tagállamokra. A külügyminiszter szavaira az EB egy közleményben reagált, amelyben bagatellizálni igyekeztek a dokumentumban foglaltakat, és arra hivatkoztak, hogy az EB-n belül folyamatosan sokféle feljegyzés készül az összes szakpolitikai területen, illetve, hogy a belső anyagok semmiképpen nem képviselik a bizottság hivatalos álláspontját.

A globális migrációs csomagot december 19-én fogadta el az ENSZ-közgyűlés. A kibocsátó fejlődő országok által támogatott dokumentum célja a nemzetközi együttműködés erősítése a migráció szabályozottá tétele érdekében. A GCM kritikusai szerint a globális csomag világszinten veszélyes folyamatokhoz, újabb migrációs hullámok elindulásához fog vezetni. A paktumra a 194 ENSZ-tagállam közül 152 ország képviselői szavaztak igennel, 12 tartózkodott, öt pedig ellene voksolt.