Liberális birodalom vagy keresztény szabadság

2019.03.16. 10:20

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője értékelte Orbán Viktor kormányfő március 15-i beszédét a Magyar Nemzetben. Az elemző szerint a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy két világ között kell választani a májusi európai parlamenti választáson: az egyik a birodalomban gondolkodó és a nemzetállamokat elnyomó liberális elgondolás, a másik pedig a szabadságot adó, keresztény értékrendre és erős nemzetállamokra épülő Európa víziója. Orbán Viktor szerint a magyarok és a közép-európaiak túlnyomó része az utóbbit választja.

Az elemző szerint a kormányfő egy, a májusi választáson győzelemben bízó beszédet mondott. Szavai szerint a miniszterelnök üzenete egyértelmű: voltak vereségek, kellemetlen helyzetek, de Magyarország célját, a keresztény kultúra védelmét mindig elérte.

A politológus szerint Orbán beszéde a liberális birodalom és a keresztény szabadság közötti választásként mutatta be az EP-választás tétjét, egyértelművé téve, hogy ő, illetve a magyarok és a közép-európaiak túlnyomó része az utóbbit választja.

Nemcsak Európának fontos az EP-választás, hanem a Néppártnak is

Mráz Ágoston Sámuel kifejtette, hogy ez a választás nemcsak az Európai Unió számára fontos, hanem az EP jelenleg még legnagyobb pártcsaládja számára is központi jelentőségű. Szerinte, ha az Európai Néppárt (EPP) a liberális alternatívát választja, s nem tiszteli a nemzetek szabadságát és nem védi a keresztény kultúrát, birodalomépítő – a föderalista Európai Egyesült Államok építője – lesz, s elveszítheti jelenlegi erősségét is.

Ahogy fogalmazott, "utóbbi esetben a néppártot elhagyná a nép".

Mráz kiemelt két fontos mondanivalót a kormányfő beszédéből:

  • A miniszterelnök először is megüzente, hogy a bevándorlásellenességből, a családbarátságból és a kereszténységvédelemből nem engedve, hajlandó a kompromisszumokra: „a kiegyezés valóságával élni" és „Kossuthtal álmodni" ezt jelenti.
  • Másrészt a miniszterelnök ismét nyomatékosította, hogy minden vád ellenére Európa-párti, ugyanakkor nem liberális, hanem keresztény Európát akar.

Erős Európa csak erős nemzetállamokkal és erős vezetőkkel képzelhető el

A Nézőpont Intézet vezetője szerint az új jelszavak egyértelműek – erős Európát, erős nemzetállamokat és erős vezetőket követelni –, burkolt kritikát is jelentenek Manfred Weber sodródásával és a liberális világképbe betagozódni látszó, jelenlegi Európai Néppárttal szemben.

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy az ünnepségen részt vevő lengyel kormányfő azt is szimbolizálta, hogy a budapesti kormánynak nemcsak alternatív programja, de alternatív szövetségesei is vannak a liberálisokkal szemben.

Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben 2019. március 15-énForrás: MTI/Szigetváry Zsolt