Napjainkban különösen fontos a nemzeti elkötelezettség

Szili Katalin
Szili Katalin
Vágólapra másolva!
Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MTI-nek adott interjút, miután részt vett Washingtonban, a magyar nagykövetségen szombat este tartott ünnepi megemlékezésen.
Vágólapra másolva!

Szili Katalin azt mondta, hogy

Szili Katalin felidézte az 1848-as forradalom és szabadságharc 12 pontját. Úgy fogalmazott, hogy

2010 után sikerült megteremtenünk a békét magyar és magyar között. A szabadsághoz pedig hozzátartozik az állampolgársághoz társuló szavazati jog is, és ezzel az idén az európai választásokon az amerikai magyarság is élhet - tette hozzá.

Szili Katalin Fotó: Szabó Gábor - Origo

A miniszterelnöki biztos kifejtette:

Szili Katalin azt mondta, hogy a kontinensen még mindig vannak olyan közösségek, amelyek Európai Egyesült Államokban gondolkodnak ahelyett, hogy a nemzetek Európáját építenék, ahol mindenki megőrizheti saját identitását, szuverenitását. A szuverenitás megőrzését Szili Katalin napjaink egyik legfontosabb kérdésének nevezte Európában.

- mondta.

A politikus szerint a mai világban különösen fontos a nemzeti elkötelezettség.

Az értékválsággal küszködő mai világban - amikor van európai ország, ahol az édesanyát és az édesapát egyes számú és kettes számú szülőnek nevezik -, csakis az identitásában szilárd és értékválasztásában elkötelezett ember tud megélni. A mai világban elvesznek az értékek, a hazugságoknak gyakran ugyanolyan értékük van, mint az igazságoknak - fogalmazott.

A washingtoni ünnepségen felolvasták Orbán Viktor kormányfő üdvözlő levelét,

amelyben a magyar szabadság napján köszöntötte az amerikai magyarságot is.