A Fidesz és a KDNP nem akar Európai Egyesült Államokat

KOCSIS Máté
Budapest, 2019. március 18. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. március 18-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Plenáris ülést tartott ma az Országgyűlés. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólalásában elmondta, hogy március 15-én volt az első alkalom Magyarország történetében, amikor is egy nemzeti ünnepen a nemzeti és a nemzetközi szocialisták együtt tüntettek. Kocsis szerint a májusi európai parlamenti választáson az alá-fölé rendeltségi viszonyt megtestesítő Európai Egyesült Államokat támogatók és az egyenrangú nemzetállamok eszméjét képviselők között lehet majd választani. Előbbit szeretné a magyarországi ellenzék, utóbbit pedig a kormánypártok. 
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólalását azzal kezdte, hogy örül annak, hogy baloldaliak hosszú hónapok után végre „visszafáradtak” a Parlamentbe. A jobbikos Gyöngyösi Márton felszólalására úgy reagált: 2016 ősze óta nem hiszi el a Jobbiknak, hogy a migráció ellen van, hiszen a párt nem támogatta a kvóta elleni alaptörvény-módosítást. Rendkívül gyávának nevezte, hogy több sértés is érte a magyar nemzeti ünnepre ellátogató lengyeleket. Ahogy fogalmazott,

fájó lehet, hogy több lengyel jött el a magyar nemzeti ünnepre, mint ahányan összesen ott voltak az ellenzéki tüntetésen.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. március 18-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki demonstrációról szólva úgy fogalmazott:

„Ez volt az első alkalom az ország történetében, amikor egy nemzeti ünnepen a nemzetközi szocialisták a nemzeti szocialistákkal tüntettek együtt.”

Utalt arra is, hogy a baloldal és a szélsőjobboldal egységét megmutatja, hogy egyetlen felszólaló sem tagadta Gyurcsány Ferencné felszólalását, miszerint Európai Egyesült Államokat kell létrehozni.

Kocsis Máté szerint két alternatíva között lehet választani: a magyar kormánypártok álláspontja az egyenrangú nemzetek együttműködésén alapuló nemzetek Európája, ahol senki nem alá- vagy fölérendelt. Ezzel szemben az ellenzék kínálata az Európai Egyesült Államok,

egy olyan birodalom, amely ellen éppen a márciusi ifjak eszményét fenntartva az utolsó csepp vérünkig küzdenünk kell. Kijelentette, hogy a Fidesz és a KDNP nem akar Európai Egyesült Államokat, erről a fontos kérdésről is szól az EP-választás.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy vélte: 1848-hoz hasonlóan ma is egy változóban lévő Európában kell előremozdítani a magyarok ügyét, és a fő kérdés az, hogy mi legyen az európai együttműködés alapelve. Vannak, akik szerint nyílt társadalomra és egy bürokratikus szuperállamra van szükség, a kormány ezzel szemben továbbra is nemzetállami alapokon képzeli el az európai együttműködést, mert ezt biztosítja a demokratikus számonkérhetőséget.

Májusban a magyarok eldönthetik, hogy melyik utat választják:

bürokratikus birodalom vagy keresztény, nemzetállami alapokon működő Európa.

Ez a kérdés, lehet választani – mondta az államtitkár.