Vonattal érkezett Magyarországra az ausztrál terrorista

Brenton Tarrant, az "ausztrál mészáros".
Vágólapra másolva!
A Terrorelhárítási Központ (TEK) az új-zélandi terrorcselekmény elkövetőjével kapcsolatban közleményt adott ki, mely szerint a támadás elkövetője, Brenton Tarrant a békés megyei Lökösháza vasútállomáson lépett Magyarország területére 2018. november 26-án. A férfi egyedül volt, érvényes útlevéllel rendelkezett, és a szabályok szerint 90 napig tartózkodhatott vízummentesen Magyarországon. 
Vágólapra másolva!

Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án Lökösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Kőrös Intercity menetrend szerinti járattal.

A férfi terroradatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett.

Tarrant a hatályos szabályozás szerint érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízummentesen hazánkban.

Brenton Tarrant, az „ausztrál mészáros” Forrás: MTI/AP/Alleged Shooter's Video/-

A TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen Brenton Tarrant magyarországi tartózkodásának körülményeit.

50 ember halála szárad Tarrant lelkén

Amint arról az Origo is beszámolt, az ausztrál származású Brenton Tarrant élőben közvetítette múlt pénteken, ahogy az új-zélandi Christchurch városában beront egy mecsetbe, és válogatás nélkül elkezdi lőni az embereket, melynek eredményeként 50-en vesztették életüket. Az öt különféle fegyvert használó férfinak volt fegyvertartási engedélye.

Az új-zélandi miniszterelnök később jelentette be, hogy a gyilkos a merénylet előtt pár perccel nagyjából 30 embernek elküldött egy manifesztumot, hogy mire készül.

A hatóságok nem fogják kiadni a férfit Ausztráliának, így majd az új-zélandi törvények alapján fogják elítélni.