Ahogy az Origo többször is beszámolt róla, Márki-Zay Péter álfüggetlen hódmezővásárhelyi polgármester és a felesége, Vincze Felícia Te Szülésed Kft. nevű bábacége számos botrányba keveredett. Több szülés is kötődik a családi vállalkozásukhoz, ami kisbabák halálával végződött. A cég ügyvezetője Márki-Zay Péter volt, aki az után lépett ki a zűrös üzletből, hogy polgármesterjelölt lett. Amellett, hogy több csecsemő halála is köthető A Te Szülésed Kft.-hez, a cég két éven át eltitkolta a bevételei körülbelül felét, ezt adóelkerülésnek hívjuk. Közben kiderült, hogy egy lakásmutyi is kibontakozott a polgármester körül, amikor áron alul próbáltak egy lakást kijátszani Márki-Zayék a helyi szocialista pártelnök lányának. A hódmezővásárhelyi strandberuházásnál pedig nem volt közbeszerzés, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forintra büntette meg a Márki-Zay Péter vezette önkormányzatot.

Adóelkerülési botrány

Az Origo írta meg elsőként, hogy Márki-Zay Péter és felesége otthonszüléseket lebonyolító cégének pénzügyei nem stimmelnek,  a beszámoló nem a valós adatokat tartalmazza, mégpedig azért, hogy a bevétel nagy részét elrejtse.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestereForrás: FACEBOOK

A Te Szülésed Kft. korábban még elérhető, a botrányok miatt törölt honlapjáról kiderült, hogy a bábaszolgáltatás 2016. május 1-től fix áras volt: 180.000 Ft/szülés.

Forrás: ATESZULESED.HU

2016-ban 60 szülést vezetett le a cég. Azaz, ha mindegyiket 180.000 Ft-ért végezték el, akkor 10.800.000 Ft volt az árbevételük a 2016-os évben.

Forrás: ATESZULESED.HU

Az elérhető cégadatok szerint azonban csak 5.564.000 Ft árbevételt tüntettek fel a 2016-os évre vonatkozó beszámolójukban.  Azaz a tevékenységük következtében keletkezett árbevétel közel fele, egészen pontosan 5.236.000 Ft nem látszik a cég pénzügyi adatai között. 

2017-ben viszont már egész évben ez volt az árazás, és az arányok a valóság és a beszámoló adatai között ekkor sem változnak.

A már törölt honlapon azzal dicsekedtek, hogy 68 szülést vezetett le ebben az évben a bábacég, így a 180.000 Ft-os fix áron számítva 12.240.000 Ft-os árbevétel jönne ki. Ehhez képest a cégjegyzékben elérhető árbevételük 6.501.000 Ft, vagyis ismét közel a fele eltűnt az elvileg 68 szülésből összejött árbevételnek, egészen pontosan 5.739.000 Ft. 

Forrás: ATESZULESED.HU

2015-ben elvileg 52 szülést vezettek le. Ebből az évből nincs információnk az árról, de ha feltételezzük, hogy ekkor is volt legalább 150 ezer Ft, akkor is minimum közel 3 millió forint hiányzik a beszámolóból.

Vagyis igaznak tűnik a szóbeszéd: az elvégzett szolgáltatások egy része után nem adtak számlát, így nem is számolták el azokat.

Amennyiben ez így van, akkor ez minimum adóelkerülés, ami különösen botrányos Márki-Zay esetében. 

Márki-Zay Péter - szokásos módon - Facebook-bejegyzésében bőszen magyarázni kezdte a problémás időszakban épp általa vezetett cég bizonyítványát, arról győzködve a követőit, hogy a jelentős pénzbeli eltérés azért van, mert voltak, akik nem, vagy kevesebbet fizettek.

Magyarázatában számos logikai bukfenc van, például nem egyértelmű, hogy nem kerülték-e meg az adófizetést A Te Szülésed Kft.-nél.

Ráadásul 
a hódmezővásárhelyi polgármester azt próbálta elhitetni, hogy felesége két éven át a szülések mintegy felét teljesen ingyen bonyolította le. 

Csecsemők halálával végződő botrányok

2017 decemberében már a polgármesteri székről ábrándozó Márki-Zay vélhetően a sorozatos botrányok, főleg a több csecsemő halálával végződő szülések levezetése miatt kiszállt - legalábbis papíron - a felesége zűrös üzletéből. 

Az elmúlt időszakban attól volt hangos a sajtó, hogy Márki-Zay Péter feleségét tanúként kihallgatták egy csecsemő halálával végződő büntetőügyben. A kihallgatás során kiderült, hogy - többek között - ő sem adta be az életmentő K-vitamint, végül emiatt a csecsemő meghalt.

De nem ez volt az egyetlen botrányos ügy, ami a hódmezővásárhelyi polgármester és felesége bábacégéhez kötődik, hanem egy másik Márki-Zay Vincze Felícia által levezett szülés is a kisgyermek halálával végződött. 

Ez az ügy országos botrányt keltett, és felerősítette azokat a hangokat, mely szerint az otthonszülés jelentős többletveszélyt hordoz magában. 

Ebben az ügyben kihallgatták Márki-Zay Pétert is.

Lakásbotrány

Lapunk közölte elsőként, hogy  Hódmezővásárhely önkormányzata egy szocialista politikus lányának áron alul, jogszerűtlenül adott el egy önkormányzati ingatlant.

Ebben a házban jutott meglehetősen jutányos áron lakáshoz Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester szocialista bizalmasának lányaForrás: GOOGLE

Több mint árulkodó, hogy a város szívében elhelyezkedő, kétszobás, nagypolgári lakásnak mindössze 7,6 millió forint volt a kikiáltási ára, amikor az önkormányzat nyilvános pályázaton eladásra meghirdette, tavaly decemberben viszont mindösszesen 5,04 millió forintért jutott annak a tulajdonjogához.

Nagy Ernő helyi szocialista képviselő – a botrány miatt - március 11-én bejelentette, mégsem kell lányának a belvárosi önkormányzati bérlakás. Márki-Zay Péter polgármester MSZP-s bizalmasa előremenekülve leszögezte továbbá, hogy rokona fel fogja mondani az önkormányzattal kötött adásvételi és a bérleti szerződést is.

Nagy Ernő hódmezővásárhelyi szocialista képviselőt a hódmezővásárhelyi politikai életben Márki-Zay Péter bizalmasának tartjákForrás: VASARHELY24.HU

A politikus, aki egyben a város Lakásügyi Tanácsadó Testületének az elnöke, elismerte:

  • való igaz, hogy a lakásügyi testület elnökeként tavaly év végén a közüzemi szolgáltatók nullás igazolása nélkül írta alá a bérleti szerződés meghosszabbítási kérelmét, és
  • több hibát is elkövetett az ügy során. A lánya kérelmének előterjesztésén nemcsak tartózkodnia kellett volna a szavazáskor, hanem nem is kellett volna részt vennie az ülésen;
  • azt is hibának tartja, hogy az új városvezetést kellemetlen helyzetbe hozta. Márki-Zay bizalmasának rokona csak 2018. július-augusztus környékén költözött Hódmezővásárhelyre, tehát a szerződés megkötésekor sem élt a városban, nemhogy az azt megelőző három évben.

Az Origo értesülése szerint Nagy Ernő lánya tavaly nyárig Győrben élt életvitelszerűen, és házasságának megromlása miatt érkezett a Márki-Zay vezette településre.

Ezután következik csak a csattanó: úgy tudjuk, Hódmezővásárhelyre jövetelekor nem a szóban forgó, belvárosi ingatlanba, hanem egy Nagy László utcai ingatlanba költözött be.  Így tehát a belvárosi, nagypolgári lakás két évig üresen állhatott, amelyen értesülésünk szerint semmilyen felújítást nem végeztek – körülbelül 30 ezer forint bérleti díjért cserébe. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a lakásra valójában nem a lányának, hanem Márki-Zay bizalmasának volt szüksége. Márki-Zay Péter a botrány napvilágra kerülése után szánalmas magyarázkodásba fogott.

Azt mondta ugyanis, hogy a szocialista politikus lányának, amikor aláírta a lakás átjátszásáról szóló dokumentumot, nem tudta, hogy Nagy Ernő hozzátartozójáról van szó, ráadásul „500 aláírnivaló papír van az asztalán".

Ez a forgatókönyv egyáltalán nem hihető, ugyanakkor a polgármesternek talán az általa vezetett várossal is kellene foglalkozni két, úgymond kormánybuktatásnak nevezett bohóckodás között. 

Közbeszerzéssel is mutyizott Márki-Zay

Arról szintén az Origo értesült legelőször, hogy 2019. január 31-én bejelentés érkezett a hatósághoz egy hódmezővásárhelyi strandberuházással kapcsolatban.

Márki-Zay PéterForrás: Origo

A KH döntőbizottsága a jogorvoslati eljárást február 1-jén indította meg.

A bejelentő kifogásolta, hogy Márki-Zay Péterék közbeszerzési eljárás mellőzésével folytatták le a tárgyi beszerzést abban a beruházásban, ami az 50 méteres fedett uszoda medenceürítő csapadékvíz-csatornára és csővezeték létesítésére vonatkozott. A fő probléma az volt, hogy a város a két fejlesztést különszedte, miközben a vizsgált beszerzés tárgyát képező fedett uszoda vízellátását is biztosító, közbeszerzési eljárás keretében beszerzett vezetékhálózat és a vizsgált beszerzés keretében megvalósuló medenceürítő csővezeték mindegyike szükséges a beszerző létesítménye egységes hidraulikai rendszerének működéséhez, vagyis a két szerződés (beszerzés) csak egymásra tekintettel képes betölteni a funkcióját. Kiderült az is, hogy mindkét beszerzést ugyanazon beszerző valósította meg, a két beszerzés megkezdése lényegében egyszerre történt, a feladatok jellege és a potenciális ajánlattevői kör azonos, amit megerősít, hogy mindkét szerződést ugyanazzal a gazdasági szereplővel kötötte meg a beszerzőA KH döntőbizottsága végül úgy döntött, hogy a Márki-Zay vezette Hódmezővásárhellyel szemben a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése miatt 500 ezer, valamint az érvénytelenség jogkövetkezményeként a várossal szemben további 500 ezer forintos bírságot szabott ki. 

A törvénytelen beruházást tehát Márki-Zay Péter hozzájárulásával hajtották végre, és mellőzték a közbeszerzést. 

Még március 8-án derült ki, hogy a hódmezővásárhelyi közgyűlés pénzügyi-gazdálkodási bizottságának vizsgálata szerint anélkül kötött szerződést a hódmezővásárhelyi strand vízkezelő technikájának kiépítésére Márki-Zay Péter polgármester, hogy a költségvetési keretből az ehhez szükséges források rendelkezésre álltak volna. Kovács László (Fidesz-KDNP), a pénzügyi-gazdasági bizottság elnöke a vita során emlékeztetett rá, december 17-én döntött arról a közgyűlés, hogy a strandfejlesztés ügyében vizsgálat indul fedezet nélküli kötelezettségvállalás gyanúja miatt.

A dolog azért is botrányos, mivel Márki-Zay lépten-nyomon arról beszél, hogy harcolni kell a korrupció ellen, miközben ő maga nem tartja be a legelemibb szabályokat sem egy beruházás során.